Skip to content
Tökkiikö tiimitoiminta

Muistan varmasti ikuisesti sen tunteen, kun meidän 4 hengen tiimimme huomasi yhtenä kuulaana syysiltana olevansa Suomen paras. Se innostus oli todella upea tunne. Sinullakin on varmasti ollut näitä tunteita. Kaipaisitko sitä tunnetta nykyiseen tiimiisi? Tai onko sinulle tulossa uusi tiimi, joka voisi olla Suomen tai maailman paras, jos tuo innostus saataisiin oikealle tasolle? Mietitkö, että mitä pitäisi tehdä, jotta tuollaisen innostuksen, flown, tilaan voisi päästä? Tiesitkö muuten, että asiantuntijatiimissä huonon ja huipputiimin välinen tuottavuusero voi olla jopa 4-kertainen. Ja että suorittavassa tiimissä tuottavuuden nousu 10% on helposti saavutettavissa.

Mikä olisi se oikein hyvä tulos, jonka voisitte 6 – 12 kuukauden kuluttua saavuttaa? Entäpä sitten se paras mahdollinen? Olisiko tiiminne ylittänyt myyntitavoitteensa, luonut jonkin edistyksellisen ratkaisun, ratkaissut jonkin todella vaikean ongelman?

Marko, eräs asiakkaamme, kertoi että tiimin toimintakulttuurin muutos näkyi ja tuntui. Uudelle polulle, uudella innostuksella, lähteminen antoi Markolle ja tiimille paljon energiaa, hyvää fiilistä. Miltä sinusta tuntuisi, kun saisit tiimisi soimaan kuin hyvän jazz bändin, yhteistä kappaletta, silti jokaiselle tilaa antaen?

Markolle tuollaiseen tilanteeseen pääsemisen paras puoli oli se, että hän sai aikaa olennaisten töiden tekemiseen. Hän sai aikaa tehdä niitä asioita, joissa hän oli hyvä, joista hän nautti. Mikä tuosllaisessa tilanteessa olisi sinulle kaikkein parasta?

 Tuo itseä kiinnostavien ja innostavien asioiden tekeminen paransi sekä Markon omaa tuottavuutta, että myös koko tiimin tuottavuutta. Kun tiimi oikeasti pääsi flow-tilaan, niin kaikilla oli hyvä olla. Ja tulosta syntyi. Tuo aikaansaamisen tuottama hyvä olo ja ilo oli se kaikkein paras juttu.

Usein kuulemme, että kyllähän me mutta kun… ei kaikki ole samalla tavalla sitoutuneita. Tiimien työskentelyä hidastavia tekijöitä on monia, jotkut niistä voivat jopa olla lähes pysäyttäviä. Eräässä tilanteessa jossa olin, tiimi käytännössä halvaantui sen takia, että kaksi asiantuntijaa oli eri mieltä ratkaisusta. Mikä sinua ja tiimiäsi estää pääsemästä tuohon todella tuottavaan tilaan?

Monta kertaa koemme, että esteitä on monia. Tähänkin pätee vanha Pareto – sääntö. Ratkaise se merkittävin este, niin olet poistanut jopa 80% esteistä. Usein tuo este on ihmisten välisen vuorovaikutuksen, yhteistyön tasolla. Toinen mahdollinen ja merkittävä este on luottamuksen puute.

Pekka, eräs asiakkaamme, kertoi että porukka ei oikein luottanut itseensä ja varmisteli myös muiden tiimin jäsenten vastuulla olevia asioita. Aika meni varmisteluun ja kaikki olivat vähän “varpaillaan”, ettei tulisi tehtyä virhettä. Silti virheitä tapahtui.

Kahden keskisessä keskustelussa Pekka sitten kertoi, että tuo jatkuva toisten tekemisen vahtaaminen, virheen tekemisen pelko ja pieni epävarmuus tiimissä pysymisestä “söivät miestä”. Asiat vaikuttivat työn lisäksi myös kotielämään, perheeseen ja harrastuksiin.

Pekka ei oikein osannut sanoa, koska ja miksi tilanne oli tällaiseksi muuttunut. Kun hän otti tehtävän vastaan, hän oli ollut intoa täynnä. Arjen harmaudessa asiat vaan olivat vuosien mittaan menneet pikku hiljaa haastavammiksi.

Ikävintä tässä tilanteessa Pekan mielestä oli se, että porukassa oli kyllä osaamista, mutta jostain syystä sitä ei saatu tekemiseksi.

 Kun hommat ei edenneet, niin siitä kärsivät kaikki.

Entä jos juuri sinun tiimisi olisi se kaikkein paras? Mitä tunteita se sinussa herättäisi? Millaisia mahdollisuuksia se sinulle tarjoisi?

Kun töissä menee hyvin, niin usein se tarkoittaa hyvää myös kotiin! Miltä sinusta tuntuisi, jos sinä voisit tarjota läheisillesi hieman enemmän, hieman parempaa?

Muistat varmaan niitä aamuja, kun töihin lähteminen on ollut yhtä riemua? Onnistuminen tuo sinulle lisää tällaisia aamuja!

Kipuileeko teidän tiiminne aikataulujen tai tulosten kanssa? Onko ilmassa uupumusta, kun esteet vievät voimavarat?

Onnistuneet suoritukset vaativat aina harjoittelua, opiskelua ja omien rajojen ylittämistä. Tiimien kohdalla tämä on yhteinen matka. Onnistumisen saavuttaminen antaa jokaiselle paljon sekä työhön että kotiin. Liity tiimisi kanssa onnistujien joukkoon!

Ota yhteyttä
Haluaisitko keskustella tarkemmin? Luottamuksellisesti ja ilman sitoumuksia! Lähetä yhteystietosi yllä olevasta. Otamme sinuun yhteyttä kahden työpäivän kuluessa.