Minulla oli hyvä päivä, joka sitten yllättäen osoittikin olevansa se huono päivä. Joskus sen huomaa jo aamusta heti herätessään, joskus vasta myöhemmin päivällä. Ihan jokaisella on huonoja päiviä. Seuraavassa muutamia vinkkejä huonon päivän käsittelyyn.
Huono päivä ei parane siitä, että väkisin yrittää tehdä siitä paremman päivän. Ei myöskään siitä, että viettää päivän manailemalla kuinka huono päivä tänään on. Kun jatkuvasti itsellemme toistelemme, että meillä on huono päivä, niin me itse asiassa teemme päivästä vielä huonomman. Emme keskity tehtäviimme edes sitä vertaa kuin tavallisena päivänä. Oletusarvona on, että ”ei tämä kuitenkaan onnistu”. Tuo oletusarvo on itseään toteuttava ennuste. Päivästä tulee vielä huonompi. Pahimmillaan se samalla pilaa seuraavaakin päivää!
Oikealla tavalla huonon päivän käsittely auttaa meitä tekemään siitä kohtuullisen päivän. Samalla varmistamme, että seuraavasta päivästä tulee parempi. Huonon päivän käsittelyyn löydät seuraavista kappaleista muutamia toimivaksi todettuja vinkkejä. Huonon päivän käsittelyyn liittyy vahvasti kyky käyttää tunneälyämme meitä tukevilla tavoilla. Tämä on kaikille mahdollista kun vain valmistautuu ja harjoittelee itsen johtamista. Yksi merkittävä etu huonon päivän käsittelyssä on niiden negatiivisen vaikutuksen vähentäminen. Hyvin käsitelty huono päivä tarkoittaa, että meidän keskimääräinen suoritustasomme on selkeästi korkeammalla.
Ensimmäinen ratkaisu huonon päivän käsittelyyn on keskittyä sinä päivänä erittäin vahvoiksi rutiineiksi muodostuneisiin tehtäviin. Meillä jokaisella on tehtäviä, joita olemme tehneet jo kauan aikaa. Niihin on muodostunut ”lihasmuisti”, jonka avulla me suoritamme ne yhä uudestaan ja uudestaan hyvällä laatutasolla. Keksittymällä tuollaisiin tehtäviin saamme samalla kertaa A) tehtyä hyödyllistä työtä, B) tehtyä meille normaalilla laatutasolla olevaa työtä ja C) tuotamme itsellemme onnistumisen kautta positiivisia tunteita jolloin palaudumme nopeammin huonosta päivästä. Rutiinityön tekeminen huonona päivänä voi olla myös hyvin tuottava. Monelle huono päivä on hetki, jolloin ei tule uusia ajatuksia eikä mieli lähde niin helposti seikkailemaan. Silloin olemmekin itse asiassa keskittyneempiä ja saamme enemmän aikaiseksi!
Toinen tapa käsitellä huono päivä, on ottaa ihan selkeästi vapaapäivä. Vanha sanonta ”kun mieli on väsynyt, rasita ruumista” on hyvä tapa käsitellä huono päivä. Väkisin työn tekeminen, kun jo ennen aloittamista tuntee ja ajattelee, että tästä ei hyvää tule, on stressin rakentamista. Yhä useampi meistä tekee sellaista asiantuntijatyötä, jossa paikka ja tekemisen ajankohta on itsen valittavissa. Silloin voi hyvin olla mahdollista, että pystyt pitämään yhden välipäivän ja huoltamaan omaa itseäsi esim. liikunnalla. Jos huomaat jo heti herätessäsi, että tästä ei ole tulossa mikään vahva päiväsi, voit myös kokeilla kääntää tilanteen toiseksi liikunnan avulla. Lähtemällä heti aamusta, jopa ennen aamupalaa, 3 – 5 kilometrin kävelylenkille, voit saada tunteesi tuuletettua. Liikunta, varsinkin jos pääset kulkemaan metsäisellä alueella, usein auttaa mieltä virkistäytymään!
Toki, kaikille ei ole mahdollisuutta pitää välipäivää ja ehkäpä se huono päivä tulikin juuri siitä, että ei noussut ylös normaaliaikana. Ei siis ehdi sinne kävelyllekään. Kolmas ratkaisu huonon päivän käsittelyyn on tunnustaa se ja sopia itsensä kanssa, että tänään en tee mitään ihan valmiiksi asti. Huonon päivän voi käyttää tiedon hankintaan, valmisteleviin tehtäviin joihin voi palata tulevina päivinä. Jonkin tekstin tai esityksen valmistelu tai taustamateriaalin alustava analyysi ovat asioita, joita voi tehdä. Olennaista on ymmärtää ja hyväksyä se, että huono päivä ei ole muuta kuin yksi lyhyt poikkeama normaalista elämästä. Pienillä muutoksilla voi tehdä huonosta päivästä ihan kohtuullisen.
Huonoja päiviä ei pidä pelätä tai yrittää välttää. Niitä tulee kaikille, ihan kaikille. Otetaan ne vastaan, sillä vasta silloin ymmärrämme kuinka upeita normaalit päivät, saati sitten huippupäivät, ovat. Huonon päivän käsittelyssä on kyse itsen johtamisesta, valinnoista mitä teen ja miten teen sen. Jos yritämme kieltää huonon päivän olemassa olon emmekä mukauta toimintaamme, tuloksena on parhaimmillaankin vain laatupoikkeamia. Pahimmillaan jopa turvallisuuden ja terveyden vaarantuminen.
Huonon päivän käsittelyssä on hyödyllistä käyttää oman persoonan vahvuuksia. Jos sinulla on vahvuutena esim. vahva päätöksentekokyky, päätä että tänään on valmistelupäivä. Jos olet kovin empaattinen, valitse huonona päivänä empaattisuutesi ilmenemiseksi muiden kuuntelu ja huomioiminen jättäen aktiivinen suorittaminen vähemmälle. Jos sinulla on luontaisesti korkea tarve noudattaa prosesseja ja rakenteita, valitse minkä laatua varmistavan prosessin ja rakenteen mukaan tänään toimit.
Tunneälytaidoillasi teet huonosta päivästä vain erilaisen päivän. Sen mikä alkoi huonona, voit muuttaa uuden näkökulman ottamiseksi, nykyisen jonkin rutiinin tai rakenteen toimivuuden ja tarpeellisuuden kriittiseksi arvioinniksi. Kunhan muistat, että huono päivä voi helposti johtaa korostuneeseen automaattisen reagointiin, jolloin päätöksesi rakentuvat sangen syvällä olevien kokemusten, mahdollisesti jopa traumojen, kautta.
Opettele tuntemaan persoonaasi syvemmin vaikkapa coach’in avulla, jolloin pystyt tekemään huonoista päivistä paljon parempia.
Kumppanisi silloin, kun haluat kehittyä ja menestyä paremmin, Kari I. Mattila, tunneälyn asiantuntija