Istun aamukahvilla ja mietin, miten valtavasti työelämä muuttuu tällä hetkellä. Iso D ja G (digitalisaatio ja globalisaatio) muovaamat maisemaa. Pohdin päivittäin nuorten työelämätaitojen vaatimuksia, oppimisen tulevaisuutta ja elinikäistä oppimisen haasteita. Yksi ajatus on syntynyt matkan varrella. Mitä jos auttaisimme ja valmentaisimme nuoria tulevaisuuteen kääntämällä työelämäkeskustelun käänteiseeen muotoon? Käänteinen oppiminen ja opetus on jo olemassa, mutta miten olisi ”Flipped worklife”? Käänteinen työelämä.
Se vaatii toki vahvan pohjan. Perusasiat kuntoon ennen kuin hyppää muuttuvaan junaan, jonka päämäärä vaihtuu joka asemalla.
Arvot: Ihminen ilman sisäistettyjä arvoja on hieman tuuliajolla. Joidenkin periaatteiden pitää ohjata tekemistä. Eräs ystäväni kysyi kerran, miksi tatuoin selkääni omat arvot ”isona kuvana”. Vastasin, että minunkaltainen unohtelevainen henkilö tarvitsee muistutuksia. Siksi rohkeus, anteeksianto, armo ja tavoitteellisuus ihan konkreettisesti mukana. Toivottavasti osaan välillä elää niiden mukaan. Siihen pyrin. Sen pitäisi näkyä myös työelämässä. Toivon niin.
Terveys: Meillä on vastuu pitää itsestämme ja toisistamme huolta. Siksi terveet ravinto- ja ruokatottumukset, uni, liikunta, sosiaaliset kontaktit ja elämän muut pitää olla kunnossa. Ei toki aina sitäkään muista, mutta suurin osa ajasta. Tehkäämme siis parhaamme. Jos se ei riitä, ollaan armollisia itsellemme ja toisille.
Sosiaalinen verkostomme: Perhe, laajennettu perhe, ystävät, kamut, kadulla tapaamamme ihmiset, tutut, tuntemattomat. Niiden kohtaaminen antaa meille sisältöä enemmän kuin moni tajuaakaan. Elämme jatkuvassa vuorovaikutuksessa. Varmista, että sinulla on ihmisiä, joiden seurassa voit olla tasa-arvoinen ja välitetty. Jokainen kaipaa ja tarvitsee tukea. Ja sen vastavuoroinen antaminen on helppoa jos sen oivaltaa. Työelämä on vuorovaikutusta. Jatkuvaa sellaista. Teemme sen ihmisinä pitkään paremmin kuin robotit ja AI. Usko pois.
Henkinen hyvinvointi: Toinen kokee ja vahvistaa henkistä hyvinvointia mietiskelemällä, toinen käymällä kirkossa, kolmas juoksemalla toistuvasti maratoneja. Oli menetelmäsi mikä tahansa, muista, että olemme ajattelevia olentoja. Meillä on vapaa tahto. Pyri kasvattamaan omaa vapaata tahtoasi siihen suuntaan, että se palvelee arvojasi ja ole sinut oman maailmankatsomuksesi kanssa. Älä häpeä. Ole rohkea. Älä vertaa itseäsi toisiin vaan siihen, millainen olit eilen. Opit itsestäsi enemmän.
Oppiminen: Varmista se, että opit ja kehityt koko ajan. Se antaa sisältöä elämään mutta on myös välttämätöntä jatkuvassa muutoksessa. Usko myös siihen, että opit parhaiten keskustelemalla muiden kanssa. Se vahvistaa myös sosiaalista verkostoasi. Ole nöyrä. Mutta älä kumartele #guruja. Jokaiselle hevoselle löytyy ratsastaja
Lopuksi työelämä: Ihminen jaksaa parhaiten työssä, jossa kokee olevan merkitystä ja sisältöä. Kukin kokee sisällön toki erilailla. Itselleni työn vaativuus (epämukavuusalue) on tärkeä, samoin se, että saan tehdä jotain merkityksellistä. Työelämässä pärjää ja jaksaa jos perusasiat ovat kunnossa. Kun aamulla lähden töihin, jota rakastan ja arvostan, vien sinne itseni. En mitään muuta. Jos olen muuten kunnossa, työtkin sujuu. Jos jokin osa-alue #bugaa, todennäköisesti se näkyy myös tekemisissäni.
Käänteinen työelämä tarkoittaa sitä, että laitat muut osa-alueet ensin kuntoon, ja sen jälkeen työ tulee sinun luo. Ja voit valita mitä teet. Elä myöskään etsi aina vikaa työelämästä. Voi olla, että jokin toinen syy aiheuttaa huonoa oloa. U know – Voimaa ystävät!
Minussa tämä Markun kirjoitus herätti monia ajatuksia. Ajatuksiini kuuluu mm. se, että tuo käänteinen työelämä on jo täällä, ei vielä valtavirtaa mutta jo vahvasti näkyen. Ja silloin johtamisen ja johtajuuden, opettamisen ja opettajuuden, maailmat pitää asemoida uudelleen. Käänteisyys vain osalla alueita johtaa ristiriitoihin, yhdessä sen vaatimalle venymisvyöhykkeelle meneminen voimaannuttaa kaikkia! Miten sinä lolet lähtenyt / lähdet oppimaan uusia taitoja, voidaksesi paremmin ja tuottaaksesi muille parempaa oloa? Kiitos Markku, että sain jakaa!
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.