Presidentti ehdotti ”nyrkkiä”, pääministeri nopeasti ja jyrkästi kielsi. Nyt ”nyrkki” on käytössä monessa organisaatiossa. Tämä kokonaisuus on yksi hyvä esimerkki resilienssistä ja paineen hallinnasta.
|
Pääministerin linjaus ei johtunut esityksen huonoudesta. Presidentin ehdottama toimintamalli on ihan normaalia kriisijohtamista ja sitä käytetään mm. kuntien toimintavalmuutta parantavissa harjoituksissa lähtökohtana. Mikä siis johti siihen, että pääministeri otti niin tiukan kannan. Vaihtoehtoja on tasan kaksi; ajattelu vallan jakamisesta tai resilienssikyvykkyyden rajallisuus. Suurella osalla meistä ei ole resilienssinkyvykkyys parhaalla mahdollisella tavalla käytössä. Me olemme saaneet erilaisia vinkkejä ja ohjeita toimintaan vaikeissa tilanteissa. Emme ehkä koskaan ole joutuneet todella vakavaan kriisiin. Tai, vaikka olisimmekin, niin emme ole saaneet käytyä läpi, mikä oikeasti toimi ja mitä olisi voinut tehdä paremmin. Oman persoonallisuuden vahvuuksien tiedostaminen suhteessa poikkeustilanteisiin ei ole ollenkaan helppoa!
|
Resilienssikyky, siis kyky toipua nopeasti ja terveesti kun jokin vaikea tilanne kohtaa meitä, voi rakentua erilaisten piirteiden päälle. Tutkimusten mukaan toipumista tukevia piirteitä on seitsemän. Usein meillä on käytettävissä parikin. Jos yritämme käyttää jotain sellaista ratkaisua, joka ei ole meillä aito vahvuus, tulemme kohtaamaan vaikeuksia. Palautumisen apuna olevat persoonallisuuden voimat ovat 1) positiivinen maailmankuva 2) positiivinen minäkuva 3) keskittyneisyys, 4) joustava ajattelu 5) sosiaalinen joustavuus 6) järjestelmällisyys ja 7) ennakoivuus. Oman voimavaran käyttäminen vaatii sen aitoa tunnistamista. Oikean voimavaran valinta auttaa onnistumaan ja pääsemään nopeammin takaisin toimintakuntoon.
|
Kun katsomme tuota valtion johdon keskustelua, niin on nähtävissä, että se stressi jonka pandemia aiheutti, rajoitti ajattelua. Näin käy ihan kaikille. Presidentin ehdottaessa nyrkkiä tilanne oli kuitenkin jo jatkunut jonkin aikaa. Hyvällä resilienssillä olisi jo päästy ensimmäisen ”iskun” jälkeen toipumisen polulle ja arvioimaan eri vaihtoehtoja avoimesti. Aivan sama ilmiö on näkynyt kymmenissä yrityksissä, joiden kanssa olen tehnyt töitä. On niitä, jotka kääntävät vaikeat tilanteet nopeasti uudeksi mahdollisuudeksi. Ja sitten on niitä, jotka jäävät ”jumiin” entiseen tilanteeseen. Kaksi yritystä, aivan samanlaisessa tilanteessa mutta lopputulos aivan erilainen. Siitä pohjimmillaan resilienssin voimavarojen hallinnassa on kyse. Epäonnistumisen ja onnistumisen välisestä erosta.
|
Koronan aikana eräät ravintolat ovat tehneet ennätysmyyntejä. Toisilla aloilla toimivat ovat luoneet merkittäviä uusia liiketoimintoja. Nämä uusia mahdollisuuksia luoneet eivät ole mitenkään poikkeuksellisen lahjakkaita tai älykkäitä. Heidän toimintansa ennen koronaa, siis normaalissa arjessa, ei ole ollut mitenkään merkittävästi muista poikkeavaa. Heidän kykynsä toipua iskusta nopeasti oli ainoa tekijä, joka heidät erottaa muista. Muuttuneessa tilanteessa he saivat erityistä etua personallisuutensa palautumisen voimavaroistaan. Jokainen meistä voi löytää voimavaransa ja käyttää niitä kun kohtaamme äkillisiä muutoksia.
|
Resilienssitaidot ovat kehitettäviä kykyjä siinä kuin monet muutkin. Kun tunnistaa oman vahvuutensa, sen jälkeen sen käyttöä voi harjoitella arjessa. Harjoittelu pienillä arjen haasteilla rakentaa kykyä käyttää vahvuutta myös vaikeammissa tilanteissa. Selvittämällä aikaisempien kokemusten kautta ne ratkaisut jotka ovat lopulta vieneet eteenpäin, pääsee lähemmäs omia todellisia vahvuuksia. Joskus vahvuuden on tuonut esille joku toinen, joka on kysymyksellä tai kommentilla saanut liikkumaan uuteen suuntaan.
|
Henkilökohtaisen resilienssin selvittämiseen voi toki myös käyttää siihen erityisesti luotua testiä. Tieteellisesti vahvalla pohjalla oleva testi auttaa tunnistamaan vahvuudet, jonka jälkeen on helpompi tehdä valintoja tulevaisuudessa. Jos haluat lisätä onnistumisen ja menestymisen mahdollisuuksiasi, ota yhteyttä. Selvitetään mikä ratkaisu oikeasti olisi sinulle paras.
|
Kumppanisi silloin, kun haluat kehittyä ja menestyä paremmin, Kari I. Mattila, tunneälyn asiantuntija |
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.