Luitko HeSa’rin jutun pyskopatiasta, narsismista ja machiavellismistä? Siinä tohtori Minna Lyons avaa noiden käsitteiden merkitystä. Artikkelissa se on sanottu, mutta jää todennäköisesti useimmilta huomaamatta, nimittäin että nuo piirteet muuttuvat negatiivisiksi jos ne ovat HALLITSEVIA.
|
Ehkä artikkelin tärkein viesti on siinä, että meillä myös pitää olla jonkin verran noita piirteitä, jotta voimme yksilöinä selvitä osana yhteisöä. Kuinka paljon niitä pitää olla, riippuu muutamasta seikasta; A) mikä on meidän roolimme jossain työyhteisössä ja B) mikä on työyhteisön aito kulttuuri. Kuten Lyons mainitsee, niin esim. kirurgin tehtävissä on eduksi tietynlainen persoonallisuus. Tuo keskimääräistä vahvempi psykopatia on tarpeen, jotta pärjää elämän ja kuoleman rajamailla tehtävässä työssä. Saman tasoinen psykopatia ei kuitenkaan ole eduksi vaikkapa päiväkodissa.
|
Paljonko siis pitää olla? Tai ehkä vielä olennaisempaa on kysyä, paljonko jotain piirrettä itse kullakin on, suhteessa muihin? Olen toistakymmentä vuotta tehnyt töitä tunneälyn piirissä. Se kertoo todella paljon ihmisistä, varsinkin johtajana ja johtamisessa. Yksi selkeä ja vahva oppi tuosta tuhansien ihmisten kanssa tehdystä työstä on, että kukaan meistä ei pysty tunnistamaan ihmisten koko kirjoa. Silloin me emme myöskään pysty oikeasti tietämään, kuinka voimakkaina meillä jokin piirre on suhteessa muuhun väestöön. Voimme ehkä tunnistaa, että olemme erilainen kuin muut, mutta kuinka erilainen? Tuon tunnistaminen, oman tietoisuuden lisääminen on varsinkin johtamisessa aivan olennainen menestyksen tekijä.
|
Minä olen selvittänyt omaa persoonallisuuttani kymmenien testien avulla. Olen myös ollut kehittämässä muutamia kokonaisuuksia. Yksi niistä kokonaisuuksista, joita olen ollut kehittämässä yhdessä psykologitiimin kanssa, on testi jolla selvitetään noita kolmea piirrettä. Me kutsumme niitä ”kalliiksi piirteiksi”. Sillä jos henkilö on noiden osalta liian äärimmäisyyksiin menevä (= hänellä on hyvin vähän tai hyvin paljon jotain piirrettä), se muodostuu organisaatiolle aina kalliiksi tekijäksi. Merkittävästi muita alhaisempi piirre johtaa siihen, että joku muu ottaa vallan. Merkittävästi ylikorostunut piirre johtaa siihen, että organisaatio ei saa ihmisten todellista panostusta ja lisäarvoa hyödykseen. Minulle testi kertoi, että minulla on yksi merkittävä poikkeama!
|
Alhainen piirre esim. machiavellismin osalta tarkoittaa arjessa sitä, että henkilö ei osaa huomioida ja nähdä muiden luontaista halua ja taitoa vaikuttaa siihen, miten hän toimii. Tällainen henkilö uskoo ihmisten olevan samalla tavalla aitoja ilman piiloagendaa. Ja usein kuitenkin ihmiset ovat varovaisia suorassa viestinnässä ja tavoitteittensa avoimessa jakamisessa. Johtamisessa on toisinaan jopa pakko pitää osa tavoitteista ainakin väliaikaisesti piilossa. Jos johtaja ei pysty tähän, se voi olla ongelma jollei kyseessä ole koko organisaation kulttuurista.
|
Arvasitkin ehkä jo, minulla tuo machiavellismi on normaalin asteikon alapuolella. Minä olen kyllä myös onnistunut johtajana. Siihen on aina liittynyt se, että olen rakentanut johtamani organisaation kulttuurin ja suurelta osin valinnut siinä toimivat henkilöt. Psykopatian ja narsismin osa-alueilla olen testien mukaan normaalin tasolla. Johtamisen ja työyhteisön menestymisen kannalta on tärkeä tunnistaa, kuinka vahvoina nuo kolme kallista piirrettä ovat. Itse asiassa, vaikka henkilökohtainen tulos olisikin normaalin ulkopuolella, niin se ei vielä tarkoita että ei voisi onnistua terveesti!
|
Näissä kalliissa piirteissä, kuten kaikessa mikä liittyy meidän persoonallisuuteemme, on kaksi merkittävää tekijää, se mitä meillä on ja sitten se, mitä me sillä teemme. Tuo jälkimmäinen on valinta. Minulla on kaksi ”tuskaa” tuottavaa persoonallisuuden piirrettä, korkea empatia ja alhainen machiavellismi. Näiden kohdalla minulla on koko elämän mittainen oppimisprosessi menossa. Kun en oikeasti pysty ymmärtämään näiden kohdalla miten muiden aivot toimivat ja prosessi kulkee, niin miten minun pitäisi toimia? Selkeää hyötyä olen kuitenkin saanut siitä, että tiedän missä mennään, missä kohtaan olen erilainen kuin useimmat muut.
|
Testien avulla pääsee käsiksi omaan persoonaan suhteessa muihin. Mikään persoonallisuuden piirre ei ole absoluuttisesti mitattavissa, vaan kyse on aina suhteellisesta vahvuudesta ihmisten joukossa. Ja sen jälkeen tietoisista valinnoista, joilla tasapainottaa mahdollista erilaisuuttaan oikeaan suuntaan. Kun minulle selvisi tuo korkea empaattisuuteni, niin näin saman tien niitä monia virheitä, joita olin tehnyt. Ja pystyin myös oppimaan (tuo havainto sattui niin paljon, että oppiminen oli nopeaa), miten jatkossa ohjata omaa toimintaani paremmaksi!
|
Persoonallisuustestien tehtävä ei ole määrittää meitä johonkin ”laatikkoon”. Niiden tehtävä on antaa meille osviittaa siitä, millainen olemme suhteessa muihin ihmisiin, jotta voimme käyttää persoonaamme parhaalla mahdollisella tavalla. Kun sinä haluat sukeltaa syvemmälle, jotta pääset pidemmälle, niin tee me voimme auttaa. Meillä on työkalut, jotka ovat kohdennettuja nimenomaan työelämässä menestymiseen. Autamme sinua tunnistamaan mm. millä tasolla olet noiden kalliiden piirteiden suhteen. Jotta voit tehdä korjaavia liikkeitä oman toimintasi johtamisessa!
|
Ota yhteyttä saman tien, kerron mielelläni lisää. Kalliit piirteet ovat kalliita vain, kun et tiedä mitä ne sinulle tekevät!
|
Menestyksen tekijä, tunneälyn asiantuntija, Kari I. Mattila |
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.