Tehtävien antaminen on helppoa, mutta onnistuneen lopputuloksen saavuttaminen epäonnistuu yllättävän usein. Meillä on totuttu ”antamaan” tehtävä, joskus jopa käskemään. Ja siinä se ongelma sitten piileekin. On turha odottaa onnistuneita suorituksia jos kaksi asiaa puuttuu, tekemisen suunta ja luottamus. Toisin kuin perinteisessä johtamiskulttuurissa, jossa johtaja oli se asiantuntija ja osaaja ja siksi luotettava, nykyisin työelämässä johtajan on ansaittava luottamus. Se asiantuntemus kun on työn tekijällä. Vaikka olisit tehnyt itse työtä, niin 3 – 5 kuluessa merkittävä osa osaamisesta on jo rapautunut! Luottamuksen ansaitseminen vaatii johtajalta kolmea asiaa.
Onnistuneen delegoinnin ja / tai tehtävän annon takaa löytyy johtaja, joka täyttää seuraavat kriteerit; A) hänellä on selkeä kuva siitä, mihin organisaationa ollaan menossa, B) hän on rakentunut työntekijöiden kanssa luottamusta ylläpitävän vuorovaikutussuhteen ja C) hän on kykenevä myöntämään, että työntekijät voivat tietää enemmän kuin hän. Johtajan on myös siedettävä epävarmuutta ja hyväksyttävä se, että aina asiat eivät mene kuten hän toivoisi. Nuo haltuun ottava johtaja saa kuitenkin työyhteisön, jossa kokonaistuottavuus ja innovatiivisuus moninkertaisesti ylittävät nuo kipeät kohdat.
Luottamuksen rakentaminen vaatii paljon. Pitää uskaltaa kohdata ihmiset ihmisinä, itsen kanssa yhdenvertaisina. Pitää uskaltaa tukea yksilöitä heidän kehittymisessään. Pitää antaa heille heidän taitojaan ja kykyjään kasvattavia tehtäviä. Pitää antaa heille (kunkin valmiudet huomioiden) vapauksia luoda omia ratkaisuja. Niin, pitää myös hyväksyä se, että joskus oma tai toisen tekeminen ei johda parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen sillä kerralla.
Niille, jota uskaltavat lähteä tuolle polulle, on kuitenkin palkkiot tiedossa. Parempi tuottavuus, innovatiisemmat työntekijät, vähemmän tarvetta johtamiselle ja vähemmän poissaoloja. Kaiken pohjana on johtajan kyky ja halu tunnistaa omat vahvuudet, löytää se ”johtajuuden peruskallio” jonka päällä on hyvä seistä myös vaikeina aikoina. Tuon peruskallion löytäminen tapahtuu tunnistamalla oman persoonallisuuden piirteet, omien tunteiden muodostuminen erilaisissa tilanteissa sekä opettelemalla keinot, joilla omien tunteiden kautta tulevia reaktioita voi ohjata toisiksi. Siis työelämän tunneälytaidot.
Me usein ajattelemme, että kyllä me tunnemme itsemme. Kyllä me tiedämme, miten me toimimme. Näin monilla aika isolta osin onkin, mutta tuohon liittyy yksi merkittävästi hankaloittava tekijä. Niin kauan kun emme tiedä, millä tasolla me olemme suhteessa toisiin, meiltä jää keskimäärin noin puolet ihmisistä ymmärtämättä. Hieman yksinkertaistaen kuvattuna, ajatellaanpa tuota seuraavan esimerkin kautta. Seisot 1000 askelmaa pitkillä portailla, askelmalla nro 502. Aivotutkijoiden mukaan sinulla on parhaimmillaankin mahdollisuus nähdä portaat 200 askelmaa johonkin suuntaan. Näet siis askelmat väliltä 302 – 702. Voit kuvitella, mitä on askelmalla 50 tai 917. Mutta et oikeasti näe. Et siis oikeasti voi keskustella luottamusta ja turvallisuuden tunteita herättävästi niiden ihmisten kanssa näkymästä, jotka seisovat askelmalla 50 tai 917. Ja jos satutkin olemaan itse tuolla askelmalla 917, niin sinulla on kyky nähdä vain noin väli 800 – 1000. Tunneälytaidot ovat niitä, joilla pystyt muodostamaan yhteisen käsityksen tuolla kauempana olevien kanssa.
Delegoinnissa on kyse siitä, että sinä pystyt menemään vastaanottavan henkilön ”näkökyvyn” alueelle. Jotta hän näkee sinut oikein, voi sen myötä myös luottaa sinuun. Ja ihmiseen, johon luotetaan, uskotaan. Silloin sinun delegointisi onnistuu, annetut tehtävät tuottavat oikean lopputuloksen. Matka vaatii sinulta rohkeutta katsoa miltä oikeasti näytät ulkopuolisen silmin. Nöyryyttä hyväksyä, että sinulla on varaa kehittyä. Ja sitkeyttä kulkea tuo matka.
Hyvä uutinen on se, että matka ei vaadi mitenkään kohtuuttomia. 5 minuuttia päivässä, 22 päivän ajan, ja sinä olet sekä kehittynyt, että luonut itsellesi rutiinin, jonka kautta pääset eteenpäin. Matkaa ja suunnan kirkastamista helpottaa, kun otat lähtökohdaksi jonkin (vaikka työelämän tunneälytesti EBW:n) testin ja käyt sen tulokset läpi asiantuntijan kanssa. Vaikeinta on ottaa ensimmäinen askel, sen myöntäminen että voisit olla parempi, voida paremmin ja menestyä paremmin. Mitä vielä odotat?
Minä olen tehnyt työelämän tunneälytaitojen kehittämisen osalta töitä yli 1000 ihmisen kanssa. Nähnyt heidän kehittyvän. Kun sinä haluat asiantuntijan tueksesi, pistä viestiä. Keskustellaan mistä on kyse, se ei maksa mitään!
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.