Missä pienen kylän suutarin pitää olla olemassa? Hulluja kysymyksiä, vai mitä? Mutta onko? Mikä oikeastaan muodostaa meidän olemassa olon? Vastaus on tavallaan helppo, ja pelottava. Me olemme olemassa vasta muiden kautta. Siksi esim. niin monet sosiaalisen median kanavat saavat paljon käyttäjiä. Ne antavat mahdollisuuden (joka pyörittää meitä alitajuisesti) olla olemassa. Missä ja kenelle sinä olet olemassa, ja mitä sillä on väliä? Seuraavassa vähän syvemmälle tähän, ajatuksia sinulle joka olet yrittäjä tai haluat rakentaa omaa brändiäsi!
Asun pienessä kunnassa, joka on (vielä) onnekas, kun meillä on oma suutari. Suutari jonka kaikki kyläläiset tietävät. Josta voisi kuvitella, että hänen nyt ei ainakaan tarvitse olla missään SoMessa. Hän on SoMessa, ja siihen on useita selkeitä syitä; kenkien rakenne on muuttunut suutari epä-ystävälliseksi, väki pikkuhiljaa vähenee jne. Koska hän haluaa vielä jatkaa olemassa oloaan suutarina, hänen on oltava olemassa muuallakin kuin tässä hetkessä omassa liikkeessä. Meillä on monia tapoja olla olemassa, mutta jokaisen pitää tunnistaa siihen liittyen pari asiaa: 1. mitä haluaa saavuttaa elämänsä varrella ja 2. keiden kaikkien tuosta pitäisi olla vähintäänkin hajulla? Tuo oma tavoite, jälkemme historiaan, tuppaa usein jäämään arjen jalkoihin. Arjen, joka on niin kiireinen, että emme ehdi tehdä siitä parempaa. Olemassa olo, olipa se sitten sosiaalisessa mediassa, tieteellisessa julkaisussa, perheessä tai kyläyhdistyksessä on aina jonkin jakamista muille. Yrittäjän (käytän jatkossa tässä tekstissä sanaa yrittäjä, kun tarkoitan yrittäjää tai oman brändinsä rakentajaa) on ehdottomasti tiedettävä mitä hän haluaa saavuttaa. Ei vain tänään, vaan vuoden ja kolmen kuluttua! Tulevaisuuden olemassa olo tehdään tänään! Ei kerralla, vaan pienin askelin. Jos sinä et rakenne tulevaisuuden olemassa oloasi, niin kilpailijasi tekevät sen, ja vievät sinulta elintilan!
Tuo suutarimme on Facebookissa. Hän jakaa siellä vähän elämäänsä, kertoo yrityksestään. Omalla lupsakkaalla murteellaan, ihmiseltä ihmiselle. Mietit ehkä, että miksi? Minulle vastaus on hyvin selkeä, koska merkittävä osa asiakkaista ei ole kyläläisiä! He ovat satunnaisia kävijöitä, joilla on omat vakiintuneet paikkansa hankkia palveluita. Suutarimme, olemalla näkyvillä juuri ”vasebookissa” on näille, kesälomakuntansa asioita kevyesti seuraaville, näkyvillä ja mielessä. Suutari rakentaa tuttuutta, luo muistikuvaa, joka auttaa häntä voimaan paremmin tulevaisuudessa! Sillä nyt nuo kesäkävijät muistavat hänet ja kun jotain tarvitsee korjata (osa jopa säästää korjattavaa tuodakseen ne ”oikealle suutarille”), he tulevat hänen asiakkaikseen. Olemalla olemassa sekä tänään että tulevaisuudessa, suutarimme rakentaa brändiään ja varmistaa omaa tulevaisuuttaan!
Mutta miten valita, missä olla olemassa? Mistä tiedät, missä asiakkaasi ovat? Ja miten selvitä siitä hirvittävästä työmäärästä? Eihän kukaan voi olla koko ajan tuolla SoMessa, töitäkin pitää tehdä. Ja mistä tietää, että hyödyttääkö se mitään? Kysymys ei oikeasti ole edes siitä, mitä saat kun olet SoMessa, vaan siitä mitä jää saamatta. Kuten suutarilla, jos hän ei olisi SoMessa, nuo kesäasukkaat eivät häntä muistaisi = yrittäjä voisi joutua pistämään pillit pussiin! Kuinka olla oikein SoMessa, sekin montaa mietityttää! Näihin kaikkiin on vastauksia seuraavissa kappaleissa.
Miten selvitä siitä hirvittävästä työmäärästä? Tämä on ehkä se yleisimmin käytetty perustelu, miksi SoMessa ei haluta olla. Enempää ei ajattelu voisi olla pielessä, SoMessa näkyminen ei vaadi paljon aikaa! SoMeen voi jäädä koukkuun muiden seuraamiseen, asioiden pohtimiseen ja keskusteluihin. Mutta esillä oloon ei tarvita kuin tunti viikossa! Apuohjelmat ja ajastamiset mahdollistavat tämän. Kerran viikossa tunti koneella ja siinä useampien juttujen tekeminen ja ajastaminen -> näyt vaikka joka päivä SoMessa. Pieni panostus tulevaisuuteesi ja markkinointiin. Muistathan, että jos sinä jäät ”jumiin” SoMeen, niin usein et ole siellä markkinoimassa omaa tekemistäsi ja osaamistasi, vaan seuraamassa muita. Se, vaikka onkin aikasyöppö, on ihan toinen asia. Tunti viikossa markkinointiin on vähän! Ja tuo suutarimme ei käytä sitäkään, koska hän on siellä ihan ”luomuna”.
Mikä SoMe kanava on oikea? Tämä vaatii kertaalleen vähän aikaa. Mikä on se lisäarvo, jonka sinä tuotat asiakkaillesi? Nopein tie tuon työstämiseen on kurkata linkistä aukeava video https://vimeo.com/399577763 Siinä saat tietoa, miten tuonne päästä. Kun tiedät sen, miksi asiakkaasi oikeasti tulevat luoksesi, voit myös ymmärtää heitä ja sen kautta tiedät mikä kanava on sinulle sopivin. Tai voit valita parikin kanavaa, mutta lähestyä asiakkaita eri näkökulmilla noissa kanavissa! Yrityksestäsi voit puhua palvelu ja tuote edellä vaikkapa LinkedIn’ssä ja sitten kertoa arkeen liittyviä inhimillisiä tarinoita Facebookissa. Tänä päivänä, mielipiteestäsi riippumatta, jos et ole SoMessa, olet monesta ulkona. Asiakkaat, jopa ne suutarin asiakkaat, saavat ja hankkivat tietoa digitaalisista kanavista. Ja nuoret sukupolvet yhä enemmän. Voit onnistua vain jos sinut voi löytää!
Olemassa olo on siis pienten askelten kautta näkymistä. Ei yksittäinen kampanja, vaan pitkäjänteistä esillä oloa. Se on sinun tarinaasi, joka luo uskottavuutta muissa, joka auttaa juuri sinulle sopivia kumppaneita, asiakkaita ja työnantajia löytämään sinut. SoMessa, kuten muussakaan yrittämiseen liittyvässä, ei ole pikavoittoja. Pitää olla toistoa, jotta rakentuu tuttuus, joka sitten kehittyy luottamukseksi, joka vasta mahdollistaa sinua auttavan toiminnan.
Suutari on ihan luomuna SoMessa, omalla murteellaan ja persoonallaan. Siinä on sen rikkaus ja siksi se on kiinnostavaa. Eräs itäsuomalainen meijeri näkyy SoMessa murteellisilla teksteillä. Jopa työpaikkailmoitus on murteella. Kaikki eivät ehkä tykkää, mutta kaikki muistavat. Ja ajattele, jos saisit vaikkapa vain 10% todella tykkäämään! Se tarkoittaisi, että sinulla olisi joko noin 25 000 yritystä tai noin 550 000 ihmistä asiakkaana. Kiirettä pitäisi suutarillakin, jos kaikki tulisivat hänelle. Älä siis murehdi sitä, että joku ei tykkää. Keskity siihen, että olet oma itsesi, silloin ne tykkää, joiden kanssa sinun on helppo onnistua. Siis rakentaa sinulle arvokas tulevaisuus!
Olen auttanut satoja yrittäjiä ja yksittäisiä ihmisiä löytämään ratkaisuja omaan polkuunsa. Jos sinusta tuntuu, että haluat tukea, ota yhteyttä. Juuri nyt muuten on mahdollista käyttää tässä ELY-konsultointia tukena, maksat vain 30 € / päivä! Laita viestiä kari@johtajuustaito.fi, niin kerron lisää! Jos haluat tutustua ”salaisesti” niin tule keskiviikkona Facebook SoMe messuille (toteuttajan Redesan Oy), näet minut siellä klo 17 – 18 välissä!
Ratkaisujen taitaja Kari I. Mattila, kun haluat onnistua!
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.