”Korona aika on ollut paras myyntikausi ikinä”, noin sanoi eräs ravintola-alan yrittäjä. ”Korona vei meiltä kaikki asiakkaat” sanoi toinen saman alan yrittäjä. Noin 50 kymmenen eri yrittäjän kanssa kun olen tämän menneen puolen vuoden aikana tehnyt töitä, niin vahvasti on tullut näkyviin, että samassa tilanteessa toinen nujertuu ja toinen lähtee liitoon. MIKSI?
Vuosi sitten aloitimme yhdessä erään psykologiryhmän kanssa kartoittamaan, että pystyykö menestyvää yrittäjää tunnistamaan jollakin tavoin etukäteen. Haimme siis sitä tietoa, että mistä voisi tunnistaa taloudellisesti menestyvän yrittäjän, jonka toiminta kestää aikaa. Ja me löysimme vastauksen. Kun katsoimme liki 30 000 tuhannen yrittäjän kansainvälistä joukkoa, sieltä löytyi vastaus. Kun peilaan noita tapaamiani yrittäjiä ja tuota tietoa menestyksen tekijöistä, niin huomaan että sieltä löytyy selittäviä tekijöitä. Surullista on, että jos nuo yrittäjät olisivat tietäneet oman yrittäjyysprofiilinsa, he olisivat voineet valita toisin eivätkä he olisi ongelmissa!
On monia syitä, miksi joku ryhtyy yrittäjäksi. Kaikilla ei ole, eikä tarvitse olla, omassa persoonallisuudessa täydellistä menestyvän yrittäjän profiilia. Mutta kaikilla pitäisi olla tieto siitä, mikä on mahdollinen riskikohta, millaisessa tilanteessa on tarpeen saada jostain tukea onnistumiseen ja pärjäämiseen. Kun tietää isossa kuvassa menestyvän yrittäjän neljä kulmakiveä, niin silloin voi johtaa itseään ja työyhteisöään myös vaikeiden aikojen ylitse ilman katastrofia. Yrittäjyydessä aivan olennainen tekijä on oman persoonan johtaminen. Kun kohtaa vaikeita aikoja kuten korona, erityisen tärkeää on kyky nopeasti toipua kehittävälle ja uutta luovalle ajattelumallille. Tämä, resilienssinäkin tunnettu kyky, on toisilla vahvempi, toisilla heikompi. Jos oma tasosi ei ole kovin korkealla tarvitset jonkun tukemaan sinua. Kun tietää oman tasonsa, voi oikeasti varautua ja reagoida ajoissa.
Palautumiskyky näkyy selkeästi noissa yrittäjissä, jotka ovat kokeneet koronan liiketaloudellisesti ihan hyvänä asiana. He ovat olleet nopeasti muokkaamassa omaa ajatteluaan ja toimintaansa tilanne huomioiden. Usein kyse on ollut yllättävän pienestä mukautuksesta! Mutta sen löytäminen on vaatinut oman ajattelun joustavuutta sekä ajattelun rakentamista uutta etsiväksi. Yksi asia, johon olen monen haasteissa olleen yrittäjän kanssa törmännyt, on haluttomuus kuunnella niitä, jotka haastavat omaa ajattelua. Tämä voi olla seurausta useammastakin asiasta. Yksi haluaa olla vahvasti itsenäinen kaikessa päätöksen teossa. Toinen ei halua muutosta, vaan lukittautuu entiseen toimintamalliin. Jollakin voi olla jopa ylisuuri käsitys omista kyvyistä. Olennaista ei lopulta ole syy, vaan seuraus. Mukautumiskyvyn löytyminen voi tapahtua joskus jopa muutaman kysymyksen kautta. Parhaassa tapauksessa on yrittäjä yhden tapaamisen aikana tunnistanut lukkonsa ja pystynyt oikeasti avaamaan sen.
Muuttuneessa tilanteessa, stressin alla, oman ajattelun muuttaminen ei aina ole helppoa, sen kaikki tietävät. Usein siihen tarvitaan ulkopuolista tekijää. Se voi olla joku luottohenkilö, se voi olla konsultti tai yrityskummi. Joskus se on asiakas. Minulla on yhteistyökumppani joka on kehittänyt ja puskenut melko kilpailluille markkinoille erästä tuotetta. Sitten tuli asiakas, joka halusi jotain toisenlaista. Tämä asiakas oli niin vahva visiossaan ja tarpeessaan, että yrittäjä lähti pohtimaan asiaa uudesta näkökulmasta. Vuosia kehitetty ja markkinoille puskettu tuote otettiin tarkasteluun toisesta näkökulmasta. Ja lopputulos on se, että tuote lähti ”lentoon”. Kysyntää on niin paljon, että tuotteen esittelyresurssit ovat kovilla. Kauppa käy ja tuote kehittyy edelleen.
Oman itsen ja ajattelu joustavuuden johtaminen on se, mikä erottaa kaatuvat ja lentoon lähtevät. Tätä kirjoittaessani kuulin juuri miten Lahden kaupunki ja alueen yritykset rakensivat viikossa uutta, joka voi pelastaa alueella lopettavasta isosta yrityksestä työttömiksi jäävät. Samalla rakennetaan vähintään valtakunnallinen huippuosaamisen yksikkö. Sama ketteryys näkyi kun toistakymmentä vuotta sitten Kajaanissa lopetettiin paperitehdas. Muutamassa vuodessa alueelle tuli työpaikkakeskittymä, jossa oli yli 20 % enemmän työpaikkoja, kuin mitä oli paperitehtaan aikoina.
Menestyvän yrittäjän ja muiden välillä on lopulta melko pieniä, mutta sitäkin kriittisempiä, eroja. Kyky ja valmius etsiä uusia ratkaisuja on niistä tärkein. Rohkeus ja luottamus ulkopuolisen asiantuntijan kykyyn avata ajattelua on myös erittäin tärkeää. Me emme aina tiedä, onko meillä näitä piirteitä. Vaikeita aikoja ei kuitenkaan olo koko ajan. Ratkaisu tähän tulee testistä, joka kertoo millainen on suhteessa muihin. Testi jonka tulokset käydään läpi asiantuntijan kanssa, antaa työkalut omaan kehittymiseen. Samalla tulee näkyväksi, mihin asioihin on hyvä hakea tukea ja ratkaisuja silloin, kun kaikki menee hyvin. Silloin on valmistautunut vaikeisiin tilanteisiin. Mikä parasta, tuo ratkaisu tuottaa hyötyjä myös hyvinä aikoina. Sillä oman ajattelun laajentaminen auttaa löytämään uusia lisämyynnin mahdollisuuksia!
Miten tämä toimii tuotannollisessa organisaatiossa? Miten kauppaliikkeessä? Entäpä asiantuntijapalveluita tuottavassa organisaatiossa? Haluatko tietää lisää? Tai ehkä tehdä jopa testin ja saada siitä henkilökohtaista palautetta? Soita 0400 428 950, jutellaan asiasta lisää.
Kumppanisi silloin, kun haluat kehittyä ja menestyä paremmin, Kari I. Mattila, tunneälyn asiantuntija