Mitä ajatuksia sinussa herättää väite ”Leikillisyys on menestykselle välttämätöntä”? Olin touko-kesäkuussa mukana #TYÖ2030 työryhmässä pohtimassa mitä oikeasti pitäisi tehdä suomalaisessa työelämässä, jotta tulevaisuus on parempi.
Innovaatioiden puute nimenomaan ”pienellä” tasolla, siis arjen pienten askelten ottaminen paremman huomisen tekemiseksi on yksi merkittävä kasvun tekijä. Monet organisaatiot etsivät jatkuvasti ideoita paremman tuottavuuden luomiseen. Innovatiisuuden kehittämiseen panostetaan paljon ja siihen haetaan monenlaista tukea. Tuossa tulevaisuutta kartoittaneessa prosessissa 80 eri alojen asiantuntijaa sukelsi syvälle siihen, millaiseksi työelämä hybridimaailmassa tulee muuttumaan. Siinä kokonaisuudessa pienemmässä ryhmässä oli myös innovatiivisuuden tukeminen yhtenä kokonaisuutena.
Hybridityö saattaa helposti johtaa jopa jäykempään työn teon malliin, kuin mitä entisessä maailmassa oli. Kevyemmät keskustelut satunnaisten kohtaamisten kautta voivat jäädä vähemmälle. Iso riski on, että yhä vähemmän esitetään niitä perinteisiä uskomuksia haastavia kysymyksiä. Yhä vähemmän ollaan valmiita kokeilemaan. Yksi ratkaisu, jota tukee myös muutamat aivan uudet tutkimukset, on leikillisyyden mukaan tuominen arjen työhön. Leikillisyys, rohkeus käydä pohdintoja ”mitä jos”, on avain uudenlaisen kehittämisen ja kehittymisen kulttuurin luomiseen. Tämä, itse asiassa valmentavaan organisaatiokulttuuriin kuuluva, avointen kysymysten esittäminen on taito, joka on yhdelle ryhmälle erityisen luontaista ja helppoa. On havaittu, että kouluttamattomat erilaiset oppijat ovat yksi henkilöstöryhmä, joka auttaa asiantuntijoitakin menemään perinteisen valmiin ajattelumallinsa ja uskomustensa ulkopuolelle. Kouluttamattomat toimivat kysymyksillään ja perinteiden haastamisellaan menestyksen tekijöinä!
Leikillisyys ei tarkoita sitä, että työt lyödään leikiksi. Aivan päinvastoin, kyse on siitä, että työhön suhtaudutaan tosissaan. Ymmärtäen, että oppiminen tapahtuu parhaiten kun uskalletaan leikitellä vaihtoehdoilla. Johtajuudelle tämä tarkoittaa sitä, että organisaatiossa sallitaan ideointi ja ideoita käsitellään resurssina merkityksellisten ideoiden lähteenä. Kyllä, joskus ideat eivät ole käyttökelpoisia. Mutta yhden ”pöljä” idea saattaa herättää jonkun toisen mielessä idean, joka sitten onkin se todellinen timantti. Leikillisyyden hyödyntäminen vaatii johtajalta kykyä kuunnelle ideoita, rohkeutta antaa ihmisille valtaa kehittää ideoita sekä organisaatiolta työkaluja, joilla ideoiden arviointi voidaan tehdä sujuvasti ja ketterästi.
Hyvä menetelmä arvointeihin on BfEAL® sisäisten kehittäjien työprosessi. Kymmenissä organisaatioissa on sen avulla tunnistettu mahdollisuuksia, joilla on saavutettu yhteensä parin miljoonan säästöt. Ja samalla on tunnistettu myös satoja ideoita, joista sitten ei olekaan arkeen vietäväksi. Kun organisaatioissa henkilöstö osallistetaan prosessiin ja he saavat työkalut arjessa ideoiden arviointiin, vahvistetaan innovatiivisuuskulttuuria. Silloin kaikkien on turvallista tuoda ideoita esiin ja helppo ymmärtää, miksi ideaa ei viedä eteenpäin.
Leikillisyys on siis tuloksen tekijä, kun vain organisaatio oppii antamaan sille tilaa ja hyödyntämään sitä. Leikillisyys, ideointi ja ”mahdottomien” ideoiden jatkotyöstäminen vaatii johdolta ja asiantuntijoilta oman ajattelun johtamista. Kun erilainen oppija, jolla ei ole koulutuksen tuomaa rajoittunutta uskomusta, nostaa organisaatiossa näkyville uusia ajatuksia, niin niiden kautta päästään eteenpäin ja kasvu-uralle. Jalostetaan ja kehitetään ideaa eteenpäin johtaen itseämme kysymyksille ”miten tämän voisi toteuttaa?” ja ”mitä tätä kannattaa kehittää, jotta siitä tulee todellista lisäarvoa tuottava asia?”.
Tiesitkö muuten, että leikillisyys on yksi tulevaisuustyökalu? Meillä on aina edessämme tasan 4 erilaista tulevaisuusskenaariota (joiden sisällä on sitten erilaisia strategioita). Leikillisyyden avulla voimme työstää niitä ja kehittää resilienssiämme myös yllättäviin tilanteisiin. Leikillisyys voi siis olla murrostilanteissa se työkalu, joka pelastaa organisaationne. Ja leikillisyyden puuttuminen voi johtaa tuhoon!
Muutoksen muusa, ajattelun rajojen rikkoja Kari I. Mattila
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.