Olet varmaan kuullut tarinan siitä, miten USA:ssa joku sai oikeuden päätöksellä paljon rahaa, kun mikron käyttöohjeissa ei lukenut että kissaa ei saa laittaa mikroon. Taru on totuutta ihmeellisempää, tuollaista oikeudenkäyntiä ei ole koskaan ollut. Organisaatioissa on vastaavia totuuksia, kertomuksia ja epävirallisia ohjeita, joita noudatetaan koska ”niin meillä tehdään”. Onko niillä sitten merkitystä? Onko tarvetta puuttua niihin ja jos on, niin miten ihmeessä sen voi tehdä?
|
Johtajan ja esimiehen tehtävä on nähdä metsä puilta. Mitkä ovat niitä positiivista yhteishenkeä ja tekemistä ylläpitäviä tarinoita ja traditioita ja mitkä taas oikeasti häiritsevät sujuvaa tekemistä ja tuottavat osalle porukkaan pahaa oloa. Tuota arviointia aina vaikeuttaa se, että aina on niitä, jotka pystyvät vahvasti kertomaan, kuinka tärkeä ja arvokas juuri kyseinen traditio on.
|
Miksi traditioita pitää arvioida, miksi niitä pitää kehittää? Taustalla on klisee ”maailma muuttuu Eskosein”, joka on totta. Muuttumattomuus, haluttomuus reagoida ympäristön muutokseen johtaa taantumiseen. Jokaisen ihmisen tehtävä on osaltaan olla tukemassa ympäristön muutoksen huomioivaa kehittymistä. Jotta kehittymisen suunta on oikea, on johtajan tehtävänä näyttää suuntaa, tukea ympärillään olevia matkalla.
|
Kehittyminen on arkea, joka pieninä askelina ei ole kenellekään stressaavaa tai pelottavaa. Jos kehittäminen ja kehittyminen jätetään arjesta pois, päädytään tilanteeseen, jossa tarvitaan isompaa muutosta. Silloin monet joutuvat liian kauas mukavuusalueeltaan ja organisaation tasolla kärsitään. Kehittymisen lähtökohta on aktiivisesti ja kriittisesti arvioida, mitkä toimintamallit, traditiot ja perinteet ovat jääneet ajasta jälkeen ja mitä uusia tarvitaan tulevaisuuteen vastaamiseksi.
|
Johtajana epäonnistumisen suurin riski on siinä, että rakastuu omiin traditioihinsa. Sellaisiin, joiden aika on jo jäänyt taakse. Toinen merkittävä riski on siinä, että omassa turvallisuushakuisuudessaan jättää kuuntelematta muiden ehdottamien traditioiden sisältämän mahdollisuuden. Jokaisen, jolla on esimiesvastuuta, olennaisin tehtävä on oikeasti ja säännöllisesti kyseenalaistaa omaa tekemistään sekä muodostaa tilaa muiden kyseenalaistamiselle.
|
Kun tuon tekee riittävän usein ja halliten omat tunteensa, vie organisaatiota pitkin kehittymisen polkua. Silloin ollaan koko ajan valmiina tuleviin haasteisiin ja vältytään ympäristön pakottamilta muutosprosesseilta. Tasapainon löytäminen uuden luomisen ja vanhassa pysymisen välillä on haastavaa. Jotta pystyy ymmärtämään, missä tuo tasapainoasema oikeasti on, pitää tuntea itsensä. Millaisia ovat minun preferenssini, minun motivaationi lähteet? Minulla henkilökohtaisesti on vahvana motivaation lähteenä halu etsiä ja kokeilla uusia ratkaisuja. Niinpä minun on ollut tarpeen pysähtyä ja miettiä, onko tuo mieleeni noussut ajatus uudesta oikeasti tarpeen tässä kohtaan? Vai pitäisikö mennä pienemmillä askelilla?
|
Millainen sinä olet kehittymisen (ja tarvittaessa muutoksen) johtajana? Teidätkö, miten sinun persoonallisuutesi on rakentunut, oletko ”vanhassa vara parempi” vai ”muutoksessa menestyksen siemen” ihminen? Haluatko sinä tehdä päätökset, vai oletko valmis kuuntelemaan muita ja antamaan muidenkin ideoille tilaa?
|
Kun teet tilaa muiden ajatuksille, omat ajatuksesi rikastuvat, katsantokantasi laajenee. Sinusta tulee siis työssäsi parempi, menestyvämpi ja saat kaupan päälle lisää hyvinvointia!
|
Kehittymisen kumppanisi Kari I. Mattila, tunneälytaitojen valmentaja! |