Menu
Johtajuustaito.fi
  • Etusivu
  • Vapauta vahvuutesi
  • Tunne muutos
  • Onnistu yhdessä
  • Valmennukset
  • Me
  • Oivalluksia
  • Asiakkaiden kertomaa
  • Yhteys
Close Menu

Kiroillaanko?

Aika monessa paikassa on “digitalisaatio” kirosana. Siihen on syynsä, mutta yllättävän usein ihan väärät syyt! “siitä ei ole hyötyä meidän toimialalla” / “meillä riittää vanhat työkalut” / “minä en tarvitse” / “ei SoMesta ole mitään hyötyä” / “minä tiedän mitä ja missä meillä on” ja niin edelleen. Nuo ovat niitä yleisimpiä syitä joita minä olen vuosien varrella kuullut niin yksinyrittäjien kuin pienten ja keskisuurten yritysten taholta. Toki on myös digitaalisia ratkaisuja, jotka ovat olleet pelottavan huonoja. Näitä huonoja kuitenkin yhdistää muutama tekijä, ne ovat usein olleet megaluokan ohjelmistoja, väärin valittuja tai asiakasräätälöityjä.

Digitalisaatiosta kieltäytyminen on kuitenkin kahdella tavalla huono juttu. 1. tuottavuus ei saavuta sitä tasoa joka olisi kustannustehokkaasti saavutettavissa 2. mahdollisuudet liiketoimintaan heikkenevät. Näiden takana piilee sitten vielä paljon suurempi ongelma. Ongelma joka ei oikeastaan ole edes tämä päivän digitalisaatiossa. Kyse on siitä, mitä tapahtuu seuraavassa vaiheessa. Tämän päivän digitalisaatio on nimittäin yllättävän nopeasti ohi menevä välivaihe. Seuraava vaihe, joka ihan olennaisesti muuttaa toimintaympäristön, on tekoälyn ja koneoppimisen aikakausi. Ne organisaatiot ja johtajat/yrittäjät jotka ovat jääneet digitalisaation kelkasta pois, eivät enää pääse mukaan kun tekoäly / koneoppiminen tulevat kuvioihin mukaan. Loikka “ei mistään” edes muun porukan hännille on mahdoton.

Ei meidän kaikkien tarvitse olla tekoäly tai koneoppimisen osaajia. Niiden syvälliseen hallintaan ja käyttöönottoon on seuraavien 10 vuoden kuluessa todennäköisesti mahdollisuuksia vain suuryrityksillä. Sinun ei todennäköisesti siis tarvitse ryhtyä päätoimiseksi opiskelijaksi tekoälyn ja koneoppimisen saralle. Suomi on alihankkijoiden ja valmistusketjujen maa. Teollisuutemme on yhä enemmän ketjuttuvaa. Palveluiden tuotannossa on yhä enemmän dataa ja käyttäjän ymmärtämistä sekä ennakointia tulossa. Nämä trendit johtavat siihen, että jokaisen pitää olla valmis liittymään tekoäly / koneoppimisen tietoverkkoon. Se ei ole mahdollista ilman että toiminnan digitaaliset perusteet ovat kunnossa.

Oman toiminnan johtamisen sekä olennaisen datan oikean hallinnan vuoksi on tietty perusosaaminen tärkeää hankkia. Niitä taitoja ei opita muutamassa päivässä, tai edes viikossa. Digitaalisten ratkaisujen käyttötaidot kehittyvät arjessa, kokeilemalla ja tietoja sekä taitoja syventämällä. Kun nyt oikeasti ottaa ja lähtee kehittämään digitaalisuuteen liittyviä taitojaan, niin muutaman vuoden päästä on jo kohtuullisen hyvällä tasolla. Se tarkoittaa, että pystyy paremmin ymmärtämään mihin sitoutuu, minne ja mitä tietoja jakaa. Tietosuojan ja luottamuksellisuuden ymmärtäminen ja rakentaminen siten vaatii kokeiluja ja myös virheitä. Mitä nopeammin nuo virheet tekee, sitä parempi. Vielä isompi virhe nimittäin on jäädä ulkopuolelle. Sillä ulkopuolella on sitten hyvin helposti myös ulkona noista palvelu- ja alihankintaverkoista.

SoMe ja muut digitaaliset ratkaisut auttavat työn teossa, asiakkaiden sekä kumppaneiden löytämisessä ja lopulta myös tuottavuudessa. Digitaalisuuden haltuunotto on kuten mikä tahansa asia. Kun mietit omaa ammatillista kehittymistäsi ja palaa sinne varhaisnuoruuteen, niin muistat kuinka vähän tiesit / osasit suhteessa siihen mitä tänään tiedät ja osaat. Olet siis käyttänyt vuosia, ehkä vuosikymmeniä, osaamisen kehittämiseen. Aloita digitaalisuuden maailmaan tutustuminen tänään, niin olet jo pitkällä 3 vuoden kuluttua! Olet varmasti kuullut, miten jotkut sanovat, että ei digitaalisuudesta ole mitään hyötyä. Tai ehkä, että ei SoMe mitään kauppaa tuo. Tuo on ihan yhtä totta, kuin että ei paistinpannusta ole mitään hyötyä.

Paistinpannu ja digitaalisuus, ne vaativat harjoittelua ja opettelua. Harva osaa ilman neuvoja paistaa ensimmäisellä kerralla lettuja hyvin. Harjoittelun myötä niistä tulee parempia. Sama logiikka pätee myös digitaalisten ratkaisujen käyttöön. Vain harjoittelemalla ja kokeilemalla voi kehittyä ja saada tuloksia.

Digitaalisuuden käyttöön otossa on vain muutama tärkeä asia.

1. Aloita pienellä osa-alueella

2. Tee joka päivän muutamia asioita

3. Laajenna osaamistasi tavoitteellisesti

4. Seuraa mitä sinun toimialasi parhaat tekevät.

Hyviä ratkaisuja kannattaa etsiä muilta ja kopioida ne soveltuvin osin. Muista kuitenkin pari asiaa; pidä kriittinen data omassa hallussasi + jos teetät räätälöityjä ratkaisuja, varmista että et jää palveluntuottajan vangiksi.

Hyvin hoidettu digitalisaatio tuottaa hyötyjä ihan jokaiselle liiketoiminnalle. Olen viimeisten 9 kuukauden aikana nähnyt, miten ravintola, majoitusliike, kauppa ja tuotannollinen yritys ovat kaikki kääntäneet vaikean tilanteen voitoksi digitaalisuuden avulla. Ja samalla nähnyt, miten muutamat yritykset, jotka ovat jääneet perinteiseen vain kasvokkain tapahtuvaan työhön perustuvaan malliin, ovat olleet isoissa vaikeuksissa.

Kysymys, joka sinun on itsellesi esitettävä ja myös vastattava on “olemmeko digitaalisuudessa sillä tasolla, että voimme käyttää sitä tukenamme erilaisissa tulevaisuuden tilanteissa?”.
Aloita tänään, se on se kaikkein tärkein asia. Käy vaikkapa kurkkimassa, mitä kilpailijanne tekevät.

Kumppanisi silloin, kun haluat kehittyä ja menestyä paremmin, Kari I. Mattila, tunneälyn asiantuntija

Aiheeseen liittyy

Related Posts

20210111

oivalluksia

Tehokkuutta lisää?

Tehokkuuden nostamiseen kaikkein vaikuttavin ratkaisu on hyvin yksinkertainen. Seuraavassa 3 merkittävintä tehokkuuden parantamisen polkua. Ihan ensimmäinen on yrityksen ilmapiiri, millä fiiliksellä ihmiset tekevät töitä. Kun investoidaan siihen, miten ihmiset keskustelevat ja ovat vuorovaikutuksessa, voidaan saada yhdelle sijoitetulle eurolle 12 kertainen tuotto (Lähde Ossi Aura ja Guy Ahonen). Toiseksi tärkein ja paras tehokkuuden parantamisen malli on pullonkaulamalli. ToivoOy kohdalla kyse oli pullonkaulatilanteesa jossa samalla vaikutettiin myös ilmapiiriin. Vasta kolmanneksi vaikuttavin malli on teknologinen tehostaminen. Teknologinen tehostaminen on aina merkittävä loikka, jossa investoinnin kuoletusaika lähes aina lasketaan vuosissa.

Ilmapiirin pysyvä muutos, siis aito uuden kulttuurin kehittyminen vaatii oman aikansa. Perinteisillä menetelmillä (joita esim. Alahuhta ja Siilasmaa ovat kirjoissaan kuvanneet) puhutaan muutamasta vuodesta. Hyödyntämällä tuoreinta tietoa aivotutkimuksesta ja aikuisen oppimisesta on mahdollista sama tulos jopa 6 kuukaudessa! Tehokkuuden parantuminen alkaa jo aikaisemmin. Muutoksen matkalla ihmisten käyttäytymiseen tulee tavoiteltuja piirteitä jotka tuottavat taloudellista hyötyä! ToivoOy:ssä tämä tapahtui noin 2 kuukauden kohdalla, kun henkilöstö oikeasti alkoi uskoa kahteen asiaan; heitä kuunnellaan ja heidän ajatuksensa otetaan vakavissaan. Tieteeseen perustuva BfEAL(r) menetelmä on toistuvasti osoittanut, että muutos saadaan vietyä vaikuttavasti läpi noin puolessa vuodessa. Tämä tehokkuuden lisäämisen ratkaisu on siitä kiehtova, että tähän ei käytännössä liity lainkaan riskejä!

Pullonkaulamallissakin investoinnin takaisinmaksuaika on lähes aina alle vuosi. ToivoOy:ssä asiakkaan johdon oletusarvo oli, että virtaviivaistamalla prosesseja, mahdollisesti vähentämällä henkilöstöä, saavutetaan tuloksia. Etukäteen oli laskettu jo, minkä verran on realistista saada tehostettua. Tehtaan hukka-aika oli se tunnistettu asia ja siitä haluttiin päästä merkittävältä osalta eroon. Siitä päästiinkin. Ratkaisu ei ollut prosessien virtaviivaistamisessa eikä sitä tuottanut henkilöstön määrän vähentäminen. Ratkaisu löytyi kun tekemistä seurattiin arjessa. Koko tehtaan tuotanto kulki kontrollipisteen kautta. Kun kontrollispisteessä tapahtui jokin häiriö, jouduttiin koko sitä edeltävä osa tuotantoa pysäyttämään. Tällöin aina muodostui sekä sekundaa että tyhjää käyntiaikaa. Kontrollispisteen toisenlainen miehitysmalli (lisää henkilöitä) varmisti, että häiriöitä ei tule, jolloin tehdas kokonaisuutena toimi ilman keskeytyksiä. Pullonkaulamalli on alhaisen riskin tehostamistoimenpide!

Teknologinen uusiutuminen on oma merkittävä tehostamisen ratkaisu. Siinä suurimmat haasteet ovat A) oikean uuden teknologisen ratkaisun valinta B) liiketoiminnan tulevaisuuden ennustamisen vaikeus 5 – 20 vuoden aikaikkunalla ja C) uudistamisen rahoitus. C on helpoin B ja A vaativat aina tiettyä riskin sietoa ja tulevaisuusanalyysejä. Teknologinen uudistuminen vaatii vahvaa skenaariotyöskentelyä ja erityisesti (kuten Siilasmaa kuvaa) vahvaa paranoidista huonojen vaihtoehtojen analysointia. Silti tehdään aina riskipitoinen investointi.

Kun pohditaan erilaisia tehostamisen polkuja, niin on hyvä tunnistaa ja tunnustaa, että usein teknologinen tehostaminen voi olla eräällä tavalla turha. Kun ilmapiiriin ja henkilöstön osallistamiseen panostetaan, niin sieltä saattaa löytyä innovaatioita, jotka ovat alhaisen riskin malleja tuottaen samalla suuren hyödyn. ToivoOy:ssä henkilöstön oli tunnistanut ongelman, mutta kun sitä johto ei joskus ollut kuunnellut, niin ongelmasta oli tullut hyväksyttävä osa arkea. Eräässä toisessa organisaatiossa henkilöstö oli myös tunnistanut ongelman. Siihen oli ehdotettu ratkaisua, mutta investoitia pidettiin siinä organisaatiossa liian kalliina. Vasta kun ulkopuolinen tuli ja kävi henkilöstön kanssa tilanteen lävitse, muutti ongelman ja ratkaisun johdon arjen kielen muotoon, saatiin asia vietyä eteenpäin. Yhdellä päivän työpajalla + investoinnilla saatiin seuraavan 12 kuukauden aikana jokaista kulutettua euroa kohti 10 takaisin. Kuoletusaika siis noin 5 viikkoa.

Kun sinä haluat tehostaa organisaatiosi tuottavuutta, tärkein tehtävä on siivota mielestä kaikki aikaisemmat ajatukset ja uskomukset. Sitten ota käyttöön menetelmät, joilla saat oikeasti henkilöstön kehittämään toimintaanne. Yksi malli on BfEAL® pohjainen sisäisen kehittäjän prosessi, joka tuottaa nopeasti tiedon kehittämisidean arvosta ja ratkaisuista. Prosessi, joka osallistaa henkilöstöä ja tuo henkilöstön koko tietopotentiaalin käyttöön. Sisäisen kehittäjän prosessi on testattu kymmenissä organisaatioissa ja jokaisessa on löytynyt merkittäviä, nopeita tuloksia tuottavia ratkaisuja.

Tee vuodesta 2021 teidän paras, lähde kehittämään tehokkuutta tehokkaasti ja vaikuttavasti. Ota yhteyttä, kerron mielelläni tarkemmin miten minä voin auttaa sinua.

Kumppanisi silloin, kun haluat kehittyä ja menestyä paremmin, Kari I. Mattila, tunneälyn asiantuntija

Aiheeseen liittyy

Viimeisimmät blogit

  • 20210111Tehokkuutta lisää?
    tammikuu 11, 2021
  • 20210104Want to save 2021?
    tammikuu 4, 2021
  • Nokia teachingNokia teaching
    joulukuu 14, 2020
  • Kiroillaanko?Kiroillaanko?
    joulukuu 7, 2020
  • 20201130Advisory Board, menestyksen tekijä?
    marraskuu 30, 2020

Twitter

  • #recovery How about a different day? Cook together, eat together and play together, with no internet! https://t.co/jNu2cGrSp8
    1 tunti ago
  • 2020 was wicked, 2021 will be full of complexity, and opportunities. To solve complex and wicked problems of the mo… https://t.co/CtCZqoUpMN
    15 tuntia ago
  • A little break between customers. #recovery for mind and soul! @ Särkitunturi Muonio https://t.co/bqTUlRy1Wp
    19 tuntia ago
  • #recovery Summer is time for holiday. Today is time for fresh air, soft walk and little laugh! https://t.co/SzCrLZIQHi
    1 päivä ago
  • Today at work! This environment does give me energy and boosts my innovatiness! @ Muonio https://t.co/dlYz2AS54T
    2 päivää ago
  • #LLMA #Values are aiming points, which give meaning, guidance and live long. Values are made live through stories.… https://t.co/Hb7vQNutfp
    2 päivää ago
Seuraa meitä

Avainsanat

arviointi HR HRD HRM johtajuustyyli johtaminen kehittyminen kehitys media menestys mittaaminen muutos rekrytointi strategia valinta
Back To Top