Aika monessa paikassa on ”digitalisaatio” kirosana. Siihen on syynsä, mutta yllättävän usein ihan väärät syyt! ”siitä ei ole hyötyä meidän toimialalla” / ”meillä riittää vanhat työkalut” / ”minä en tarvitse” / ”ei SoMesta ole mitään hyötyä” / ”minä tiedän mitä ja missä meillä on” ja niin edelleen. Nuo ovat niitä yleisimpiä syitä joita minä olen vuosien varrella kuullut niin yksinyrittäjien kuin pienten ja keskisuurten yritysten taholta. Toki on myös digitaalisia ratkaisuja, jotka ovat olleet pelottavan huonoja. Näitä huonoja kuitenkin yhdistää muutama tekijä, ne ovat usein olleet megaluokan ohjelmistoja, väärin valittuja tai asiakasräätälöityjä.
Digitalisaatiosta kieltäytyminen on kuitenkin kahdella tavalla huono juttu. 1. tuottavuus ei saavuta sitä tasoa joka olisi kustannustehokkaasti saavutettavissa 2. mahdollisuudet liiketoimintaan heikkenevät. Näiden takana piilee sitten vielä paljon suurempi ongelma. Ongelma joka ei oikeastaan ole edes tämä päivän digitalisaatiossa. Kyse on siitä, mitä tapahtuu seuraavassa vaiheessa. Tämän päivän digitalisaatio on nimittäin yllättävän nopeasti ohi menevä välivaihe. Seuraava vaihe, joka ihan olennaisesti muuttaa toimintaympäristön, on tekoälyn ja koneoppimisen aikakausi. Ne organisaatiot ja johtajat/yrittäjät jotka ovat jääneet digitalisaation kelkasta pois, eivät enää pääse mukaan kun tekoäly / koneoppiminen tulevat kuvioihin mukaan. Loikka ”ei mistään” edes muun porukan hännille on mahdoton.
Ei meidän kaikkien tarvitse olla tekoäly tai koneoppimisen osaajia. Niiden syvälliseen hallintaan ja käyttöönottoon on seuraavien 10 vuoden kuluessa todennäköisesti mahdollisuuksia vain suuryrityksillä. Sinun ei todennäköisesti siis tarvitse ryhtyä päätoimiseksi opiskelijaksi tekoälyn ja koneoppimisen saralle. Suomi on alihankkijoiden ja valmistusketjujen maa. Teollisuutemme on yhä enemmän ketjuttuvaa. Palveluiden tuotannossa on yhä enemmän dataa ja käyttäjän ymmärtämistä sekä ennakointia tulossa. Nämä trendit johtavat siihen, että jokaisen pitää olla valmis liittymään tekoäly / koneoppimisen tietoverkkoon. Se ei ole mahdollista ilman että toiminnan digitaaliset perusteet ovat kunnossa.
Oman toiminnan johtamisen sekä olennaisen datan oikean hallinnan vuoksi on tietty perusosaaminen tärkeää hankkia. Niitä taitoja ei opita muutamassa päivässä, tai edes viikossa. Digitaalisten ratkaisujen käyttötaidot kehittyvät arjessa, kokeilemalla ja tietoja sekä taitoja syventämällä. Kun nyt oikeasti ottaa ja lähtee kehittämään digitaalisuuteen liittyviä taitojaan, niin muutaman vuoden päästä on jo kohtuullisen hyvällä tasolla. Se tarkoittaa, että pystyy paremmin ymmärtämään mihin sitoutuu, minne ja mitä tietoja jakaa. Tietosuojan ja luottamuksellisuuden ymmärtäminen ja rakentaminen siten vaatii kokeiluja ja myös virheitä. Mitä nopeammin nuo virheet tekee, sitä parempi. Vielä isompi virhe nimittäin on jäädä ulkopuolelle. Sillä ulkopuolella on sitten hyvin helposti myös ulkona noista palvelu- ja alihankintaverkoista.
SoMe ja muut digitaaliset ratkaisut auttavat työn teossa, asiakkaiden sekä kumppaneiden löytämisessä ja lopulta myös tuottavuudessa. Digitaalisuuden haltuunotto on kuten mikä tahansa asia. Kun mietit omaa ammatillista kehittymistäsi ja palaa sinne varhaisnuoruuteen, niin muistat kuinka vähän tiesit / osasit suhteessa siihen mitä tänään tiedät ja osaat. Olet siis käyttänyt vuosia, ehkä vuosikymmeniä, osaamisen kehittämiseen. Aloita digitaalisuuden maailmaan tutustuminen tänään, niin olet jo pitkällä 3 vuoden kuluttua! Olet varmasti kuullut, miten jotkut sanovat, että ei digitaalisuudesta ole mitään hyötyä. Tai ehkä, että ei SoMe mitään kauppaa tuo. Tuo on ihan yhtä totta, kuin että ei paistinpannusta ole mitään hyötyä.
Paistinpannu ja digitaalisuus, ne vaativat harjoittelua ja opettelua. Harva osaa ilman neuvoja paistaa ensimmäisellä kerralla lettuja hyvin. Harjoittelun myötä niistä tulee parempia. Sama logiikka pätee myös digitaalisten ratkaisujen käyttöön. Vain harjoittelemalla ja kokeilemalla voi kehittyä ja saada tuloksia.
Digitaalisuuden käyttöön otossa on vain muutama tärkeä asia.
1. Aloita pienellä osa-alueella
2. Tee joka päivän muutamia asioita
3. Laajenna osaamistasi tavoitteellisesti
4. Seuraa mitä sinun toimialasi parhaat tekevät.
Hyviä ratkaisuja kannattaa etsiä muilta ja kopioida ne soveltuvin osin. Muista kuitenkin pari asiaa; pidä kriittinen data omassa hallussasi + jos teetät räätälöityjä ratkaisuja, varmista että et jää palveluntuottajan vangiksi.
Hyvin hoidettu digitalisaatio tuottaa hyötyjä ihan jokaiselle liiketoiminnalle. Olen viimeisten 9 kuukauden aikana nähnyt, miten ravintola, majoitusliike, kauppa ja tuotannollinen yritys ovat kaikki kääntäneet vaikean tilanteen voitoksi digitaalisuuden avulla. Ja samalla nähnyt, miten muutamat yritykset, jotka ovat jääneet perinteiseen vain kasvokkain tapahtuvaan työhön perustuvaan malliin, ovat olleet isoissa vaikeuksissa.
Kysymys, joka sinun on itsellesi esitettävä ja myös vastattava on ”olemmeko digitaalisuudessa sillä tasolla, että voimme käyttää sitä tukenamme erilaisissa tulevaisuuden tilanteissa?”.
Aloita tänään, se on se kaikkein tärkein asia. Käy vaikkapa kurkkimassa, mitä kilpailijanne tekevät.
Kumppanisi silloin, kun haluat kehittyä ja menestyä paremmin, Kari I. Mattila, tunneälyn asiantuntija
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.