7.6.2018 sain vetää pienen valmennuksen LAMK/YAMK opiskelijoille yrittäjyydestä. Siellä minulle esitettiin kysymys ”onko yrittäminen Suomessa vaikeaa?”. Usein sanotaan, että meilä on liikaa sääntöjä, liikaa byrokratiaa, liikaa ties mitä. Onko näin? Mitä ajatuksia on korona ajan poikkeusratkaisut tähän tuottaneet?
|
Onko byrokratia paholaisesta vai pelastus? ”20 vuotta ja vieläkään ei kaava-asia ole edistynyt”. ”Avoimuus ei julkisessa päätöksenteossa toteudu”. ”Verottaja kohtelee mielivaltaisesti”. Siinä 3 esimerkkiä viimeisen vuoden aikana kuulemistani ongelmista byrokratian rattaissa, vai peräti hampaissa. Koronan osalta on kuultu miten rahoja on jaettu väärin, väärillä perusteilla jne. Verottaja palveli todella hyvin, ratkaisu tuli nopeasti, rahat tulivat tarpeeseen, näitä kuulen myös kun työskentelen kymmenien yritysten kanssa vuosittain. Mikä on siis totuus?
|
Kaavamuutos kahdessa viikossa, opastava ja keskusteleva virkamies jonka kanssa asiat saatiin kuntoon muutamassa päivässä, verottaja jonka kanssa voi ”seurustella” netin kautta ja saada tietoa ennen kuin tekee virheen. Rahoittajan päätös tuli nopeasti, rahoittaja keskusteli ja ohjasi tekemään asiat oikein.Nämä kaikki ovat myös totta. )( Pari esimerkkiä omalta kohdaltani viimeisen puolen vuoden ajalta, A) asiakas halusi ELY konsultointitukea tulevaisuuden turvaamiseksi, ensi kontaktista päätökseen meni alle viikko ja B) kehitysprojektin loppuraportti (tuen maksamisen peruste) ei ollut tämän päivän tulkinnan mukaan oikean muotoinen, Business Finland virkamies antoi ohjeet ja palautetta jotta asiat saatiin kuntoon. Mistä siis on kyse, kun molemmat mallit ovat arkea?
|
Samat säännöt, vaihtelevat tulkinnat. Vaikka edellä olenkin kuvannut julkisorganisaation toimintaa, niin aivan vastaaviin eroihin olen törmännyt yrityspuolella. Henkilöstön kokemukset johtamisen ilmentymistä ovat vähintääkin yhtä laajalla kirjolla. Yhden pomon yksikössä kaikki on mahdollista ja fiilis hyvä, toisen kanssa kaikki on vaikeaa ja tärkeintä on kontrolli. Eräässä maassa kulkee tarinana kommentti ”luottamus hyvä, kontrolli parempi”. Tosin nyt tiedämme että kontrollin organisaatiot ovat monessa paikkaan romahtaneet. )( Miksi siis virkamiehet, esimiehet ja muutkin käyttäytyvät toisin, kuin minkä tiedetään tuottavan parhaan tuloksen? Kyse on kahdesta, vain kahdesta asiasta. Organisaation kulttuurista (se tuppaa syömään avoimuuden lähettiläät osana aamupalaa) ja yksilön persoonallisuuden piirteistä. Taustalla on aivojemme primääri tehtävä, uhkiin varautuminen ja ennalta torjuminen.
|
Tarvitaan siis tiedostavaa valintaa ja harjoittelua. Sekä yksilön että organisaation tasolla. Miten päästä tuosta primitiivisesta ja luonnollisesta toimintatavasta seuraavalle tasolle? Mitä voimme oppia parhailta, olipa sitten kyse politiikasta tai yrittämisestä? Hyvä uutinen on, että koska joka tapauksessa joka päivä opimme jotian, niin yhtä hyvin voimme valita että opimme oikeita asioita. Vielä paremmaksi tilanteen tekee se, että jos tulee tehneeksi (kuten minullekin käy) jotain väärin, niin siitä sitä vasta oppiikin. Kun vaan malttaa ottaa oppina eikä keskity itsensä moittimiseen. |
Olipa kyse yksityisestä tai julkisesta organisaatiosta, niin viime kädessä aina kyse on yksilön valinnoista. Siitä, millä arvopohjalla ja asenteelle sekä kenelle henkilö ymmärtää tekevänsä töitä. Nuo palvelevat virkamiehet (joita on saman verran kuin uhkiin varautuvia) ovat valinneet lähestymistapansa asiakaslähtöisesti. Aivan kuten hyvä asiakaspalvelija miettii miten hän ratkaisee asiakkaan ongelman.
Kyse on siis asenteesta. Ja asenne rakentuu organisaation kulttuurin, johtajuuden kautta. Ketterä byrokratia on mahdollinen. Se on itse asiassa tulevaisuuden yhteiskunnan kannalta yksi tärkeimpiä asioita. Lisääntyvä tiedon määrä ja tiedon käsittelyn kapasiteetti johtaa helposti harhaan. On helppo löytää yhteiskuntamme / yrityksemme sellaisesta tilanteesta, jossa sääntöjä, tietoja, ohjeita ja varmistelua on niin paljon, että lopputuloksena ”kukaan ei tee mitään tuottavaa”. Ketterässä byrokratiassa ollaan olennaisen äärellä. On tunnistettu mitkä asiat oikeasti ovat olennaisia ja missä luotetaan osaavien ammattilaisten arvopohjaan ja osaamiseen. |
Byrokratia ei siis ole ongelma! Ongelma on aina lähtöisin ihmisistä, vaikka he sitten vetäytyisivätkin byrokratian taakse. Tässä on kyse, olipa sitten kyse vapaaehtoistoiminnasta, yrityksestä tai julkisorganisaatiosta johtamisen ja johtajuuden toteutuksesta. Hyvä johtaja pystyy viemään organisaation tasolla, jossa byrokratia on ihmisten avuksi ja hyödyksi. Se vaatii vain kahta asiaa; sen sietämistä, että johtajan kaikesta ihmisten valmentamisesta huolimatta aina ei onnistuta täydellisesti ja organisaation tavoitteen asettamisesta oman egon edelle. Eivät aina niin helppoja, sillä ne usein vaativat, että johtajan pitäisi oppia hillitsemään niitä persoonallisuuden ominaisuuksia, jotka joskus aikoinaan nostivat hänet nykyiseen asemaan johtavalla polulle.
|
Toisaalta, kun johtaja on valmis tuon tekemään, niin tulokset ovat ihan ainutlaatuisia. Näitä esimerkkejä on paljon, verohallinnon uudistuminen, autokatsastuksen uudistuminen, hampurilaisketjun nousu tuhon partaalta kukoistukseen jne. Sekä tietysti ne, joissa tämä on ollut osa organisaation ”dna:ta” jo alusta lähtien. Toimialansa lohia, jotka uivat vastavirtaan! Yrityksiä, joiden liiketulos ylittää alan keskiarvon moninkertaisesti ja jotka erittäin kilpailluilla aloilla kasvavat vahvasti! Näitä löytyy myös julkishallinnon puolelta. Kuntia / kuntayhtymiä, joissa ihmiset saavat palvelua ja henkilöstö voi hyvin!
|
Jokainen johtaja voi siis saada organisaationsa positiivisen kasvun polulle. ”hulluinta” tässä on se, että kun tuolle polulle lähdetään, niin johtamisen tarve vähenee! Organisaatio alkaa toimia yhä paremmin ilman että johtaja on kaikessa mukana ja uupumuksen partaalla. Johtajan tärkein tehtävä on tehdä itsensä tarpeettomaksi, jolloin hän on aidosti käytettävissä niissä tilanteissa, kun häntä tarvitaan! Tämä on totta niin kaikissa organisaatioissa, olen sen nähnyt toimivan yrityksissä ja julkisorganisaatioissa!
|
Selvitä millainen on sinun aito johtajuustyylisi, ota sen jälkeen sen haltuun ja käytä parhaalla tavalla. Silloin sinä voit viedä organisaatiosi uudelle tasolle. Se ei tapahdu yön yli, mutta se tapahtuu päivittäin ja vuodessa tilanteenne on niin paljon parempi, että se näkyy myös talousluvuissa. Ota yhteyttä, kun haluat kumppanin, joka oikeasti on tuon tehnyt johtajana ja asiakkaittensa kumppanina!
|
Kumppanisi muutoksessa, Kari I. Mattila, tunneälyn master valmentaja |
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.