Arjen kiire, muutos ja elämän ristipaineet muodostavat kuorman, jossa aivomme (tutkijoiden mukaan) toimivat 98 % automaattiohjauksella. Toistamme tehtyjä ratkaisuja, koska se on niin paljon helpompaa ja nopeampaa. Haaste onkin siinä, että miten luoda ne automaattitoiminnot, jotka tuovat tulosta. Jack Welch rakensi GE 20 vuoden ajan. Tuona aikana yhtiön arvo nousi 4 000 %. Ei, tuossa ei ole kirjoitusvirhettä. Tuossa tehtiin oikeita asioita! Irti väärästä oravanpyörästä, se on tavoittelemisen arvoinen askel.
Maailma on täynnä menestystarinoita. Pieniä ja suuria. Niistä menestystarinoista, joihin liittyy useampien ihmisten johtamista, voidaan aina löytää yksi yhteinen nimittäjä. Tuo nimittäjä on niin vahva, että se tuottaa enemmän tulosta ja pitkäjänteisemmin kuin mikään järjestelmä. Tuo nimittäjä on aitous. Kun on tutkittu pitkään (yli 13 vuotta) menestyneitä yhtiöitä, niin on todettu että se yhdistävä tekijä on kulttuuri. Organisaatiolla on yhteinen tapa käsitellä asioita. Organisaation kulttuuria johtaa yhtiön johto. Kulttuuri on se alitajuntainen liima, joka saa kaikki pyrkimään samaan suuntaan. Ollakseen uskottava, pystyäkseen levittämään kulttuuria, johtajan on ”walk the talk”. Tämä onnistuu vain kun johtaja on aito itsensä. Onnistuminen tuottaa sitten tuloksia, joista voidaan todeta Nelson Mandelan sanoin ”se on mahdotonta, kunnes joku tekee sen”.
Aitous ei ole helppo laji. Me asetamme itsellemme odotuksia mm. sen kautta, miten olemme nähneet jonkun toimivan. Miten joku ihailemamme johtaja on toiminut. Miten ajattelemme, että henkilöstö odottaa meidän toimivan. Mitä uskomme omistajien meiltä odottavan. Noista muodostuu helposti harhaan johtava verkosto, usvan sumentama ikkuna josta näkyy vääristynyt kuva. Ja kun sitten epäonnistumme yrittäessämme kopioida jotakuta toista, haemme seuraavan mallin. Tiedäthän, pari kertaa vuosikymmenessä tulee uusi ismi, jota pitää kokeilla…
Takaisin lähtöruutuun. Kuka ja mikä sinä oikeasti olet? Millainen sinä olet kun sinua verrataan muihin ihmisiin. Näemme heti, että onko joku meitä pidempi tai lyhyempi. Persoonallisuuden todellinen näkeminen on paljon vaikeampaa. Sen ilmenemät kun ovat sosiaalisesta tilanteesta, tulkinnoistamme, riippuvaisia. Onneksi nykyään on käytössä työkaluja, joiden avulla pystyy näkemään itsensä suhteessa muihin ja tekemään sen pohjalta valintoja oman käyttäytymisen ohjaamiseksi. Korostan tässä, että kyse on nimenomaan oman käyttäytymisen ohjaamisesta. Samalla tavalla kuin vaikkapa huippujudoka ohjaa omaa käyttäytymistään kaatuessaan. Aitous EI OLE persoonallisuuden muuttamista, vaan persoonallisuuden hyväksymistä ja sen jälkeen käyttäytymisen ohjaamista. Menestys tulee sieltä, aitoudesta ja onnistuneesta käyttäytymisestä.
Aitous erottaa huipputyypit muista. Aitouden haltuunotto on sekä voimavaroja lisäävää, että vapauttavaa. Olemalla aito itsemme, saamme käyttöömme kaikki ne voimavarat, jotka roolia esittäessämme olisi kuluneet tuon roolin, fasadin, ylläpitoon. Ja sen jälkeen meillä on enemmän aikaa oikeisiin asioihin, mahdollisuus saada ihmiset sitoutumaan ja innostumaan yhteisistä asioista ja tekemisestä. Aitouteen sitotumisen välttämättömyys tulee meidän aivoistamme. Meillä jokaisella on äärimmäisen nopeita mikroilmeitä, jotka eivät ole tahdon alaisia. Aitouden kautta toimiessamme nuo mikroilmeet viestivät muille, että tuon henkilön puheet ja teot ovat linjassa. Hän on siis uskottava ja luotettava. Hänen ”kelkkaansa” voi siis lähteä. Jos me esitämme roolia, mikroilmeiden viestiin tulee ristiriitaa. Ja silloin toinen kokee epävarmuutta, hänen energiaansa alkaa kulua varmisteluun ja suojautumiseen. Ei tuloksen tekemiseen.
Aitouden käyttäminen johtajan työkaluna on se kaikkein mahtavin ja voimakkain ase. Siksi se pitää ottaa kunnolla haltuun. Ja koska me olemme ihmisiä, jotka kehittyvät koko elinikänsä, meidän on säännöllisesti seurattava ja arvioitava, että mitä meille itsellemme tämän päivän aitous oikeasti tarkoittaa. Mistä se muodostuu. Suurin riski niin yksilön kuin organisaationkin kannalta on uskomus, että asiat pysyvät samanlaisina. Muutoksen kanssa tanssiminen pitää meidät notkeina ja uusiin tilanteisiin sopeutuvina. Seinäruusut kuihtuu, huonolla tuurilla tanssit ovat siirtyneet jonnekin muualle. Sinun (ja minun) on siis aktiivisesti peilattava ja saatava palautetta siitä, miten olemme matkan varrella kasvaneet!
Jack Welch kasvatti GE arvoa 4 000 %. Matti Alahuhta kaksinkertaisti Koneen liikevaihdon aikana, jolloin maailma oli taantumassa. Jari Arffman yli nelinkertaisti 20 vuoden jälkeen yrityksen liikevaihdon neljässä vuodessa. Näitä kaikkia tuloksia yhdistää muutama seikka. Yksi niistä on aitous, he hyväksyivät sen mitä ovat ja sen jälkeen hakivat ympärilleen täydentäviä resursseja. He eivät koskaan pysähtyneet ajatellen, nyt tämä on valmis. Kun sinä haluat menestyä, tuossa on kaksi selkeää ja aivan ratkaisevaa ajattelua ohjaavaa työtapaa.
Kun sinä haluat menestyä, älä ole kopio, vaan ole aito itsesi. Sitten hae muita, aitoja, ihmisiä ympärillesi. Kuten Jack Welch on sanonut, hänen tärkein tehtävänsä oli löytää häntä parempia ihmisiä. Hyvä johtaja ei ole kaikkien asioiden erikoismies. Menestyvä johtaja on johtamisen, ihmisten kohtaamisen asiantuntija. Aito ihminen. Suomalaisista sanotaan, että me olemme hiljaisia. Sanotaan, että kun suomalaisen saa ystäväkseen, se on vahva suhde. Me olemme väestöön suhteutettuna maailman johtava rauhanturvaaja. Joka saa tuloksia aikaiseksi. Suomalainen vamma, aitous, on siis oikeasti vahvuus. Aitous ei ole puhumattomuutta, se on puhumista silloin kun on oikeasti asiaa. Sen sanomista, millä on merkitystä.
”vammamme” on siis vahvuus, jolla pärjätään. Ota se käyttöön, saat tuloksia aikaan. Työelämässä menestymisen taitojen aito tunnistaminen on helppo tehdä #EBW (Emotions nand Behaviours at Work, www.ebwonline.com ) työkalulla. Aloita tänään, askel kerrallaan. Jos mietityttää, että miten, ota yhteyttä. Katsotaan mikä on sinulle sopiva polku.