Menu
Johtajuustaito.fi
  • Etusivu
  • Vapauta vahvuutesi
  • Tunne muutos
  • Onnistu yhdessä
  • Valmennukset
  • Me
  • Oivalluksia
  • Asiakkaiden kertomaa
  • Yhteys
Close Menu
20201130

Advisory Board, menestyksen tekijä?

Advisory Board, VinkkiTiimi (AB/VT) ovat ryhmiä, joiden avulla niin start-up’t, kansainväliset konsernit kuin kaikki siltä väliltäkin pystyvät luovimaan ohi karikoiden ja ratkaisemaan erilaisia haasteita. AB/VT muodostaminen kannattaa tehdä harkitusti. Seuraavassa on muutamia ajatuksia siitä, miten AB/VT koostetaan onnistuneesti. Nämä vinkit pätevät myös ihan normaalin yhtiön hallituksen muodostamiseen. Hyvin rakennettu ja ohjattu AB/VT tuottaa merkittävää kilpailuetua ja auttaa operatiivista johtoa sekä valinnoissa että keskittymisessä olennaiseen. Ennen kuin valitaan henkilöitä, on tärkeää tehdä itselle selväksi mitä AB/VT ryhmältä oikeasti halutaan. AB/VT tuottaa parhaat tulokset silloin, kun sille on selkeä tavoite. Tämä auttaa sekä AB/VT valittavia henkilöitä tunnistamaan oman roolinsa. Kun tavoite, joka siis liittyy aina organisaation visioon, on riittävän konkreettinen, saavutetaan myös nopesti tuloksia.

AB/VT voi rakentaa seuraavanlaisia rooleja; tuotekehitys, markinoille menon suunnittelu, myynti, verkostoituminen ja rahoituksen haku, muutamia esimerkkejä antaakseni. Kun tavoite on selkeä, on myös helpompi muodostaa palkitsemisen malli. Jokaisen AB/VT pitää myös saada jotain panostuksensa vastineeksi. Näitä palkitsemisia voi olla hyvin monenlaisia. Yksi varsinkin Start-Up maailmassa käytetty on yhtiön osakkeet. Näin AB/VT jäsen voi kasvattaa palkkiotaan nostamalla yhtiön arvoa. Usein AB/VT jäsenille on arvoa myös roolista, referenssistä ja suosituksista tulevia rooleja ja tehtäviä varten. Jos AB/VT rakennetaan erityisesti markkinoinnin ja myynnin tueksi, silloin pitää palkitsemisen pitää muodostua niiden kasvattamisesta. Palkitseminen AB/VT toiminnasta pitää olla merkityksellinen. Henkilö, joka haluaa suosituksen osaamiseensa liittyen toki mielellään ottaa taloudellisen palkkion, mutta sitoutuminen ja panostus voi helposti jäädä alhaiseksi.

Kun tiedät mitä tässä kohtaan haluat ja mitä tarjoat palkkioksi, silloin sinulla pohja rakentaa selkeä pitch potentiaalisille AB/VT jäsenille. Jaanan esille nostama monimuotoisuus on kansainvälistenkin tutkimusten mukaan ratkaisevassa roolissa menestyksen saavuttamisessa. Kun pohjat on kunnossa, on aika pohtia että ketä pyytäisi. Tavoitteena ei pitäisi olla saman alan asiantuntijoiden ja samoin ajattelevien kokoaminen ryhmäksi. Mikä tahansa onkaan fokuksena, ryhmässä pitäisi olla asiantuntijoita sekä substanssin että asiakasrajapinnan puolelta. Ryhmässä pitäisi muodostua keskustelua ja nousta esiin selkeästi erilaisia ajatuksia ratkaisuista. Erilaisuus nostaa kaikkien innovatiivisuutta ja rikastaa saamiasi näkökulmia.

Aina välillä kuulen, että meidän organisaatiomme on niin pieni, että ei meille… Juuri nuo organisaatiot hyötyvät eniten AB/VT tyyppisestä toiminnasta. Omassa työssäni PK-yritysten kanssa olen käytännössä aina jo muutaman ensimmäisen tunnin aikana johtaja / yrittäjä on löytänyt muutamia liiketoimintaa parantavia ratkaisuja. Joskus ne ovat olleet “ihan uusia”, mutta vielä useammin johtaja / yrittäjä on ne tiennyt, mutta niiden arvo on jäänyt piiloon. Silloin niitä ei myöskään ole viety käytäntöön, kyse on siis hukatuista mahdollisuuksista. Yksin yrittäjälle sekä mikro yritykselle tuollaisen AB/VT ryhmän kokoaminen tuottaa merkittävän hyödyn.

AB/VT toiminta voi olla hyvin monimuotoista. Tapaamisia voi olla kuukausittain tai harvemmin. Vahva suositus on kuitenkin minimissään nelisen tapaamista vuodessa. Näin varmistetaan sekä AB/VT ryhmän sitoutuminen ja toisaalta sosiaalinen tuki yrittäjälle / johtajalle asioiden eteenpäin viemiseksi. Kun tapaamisia pidetään, niin yrittäjän / johtajan rooli on tallentaa ideoita ja suosituksia. Vaikka ne olisivat kuinka nykyistä toimintaa haastavia ja tunnetasolla tulisi tarve puolustaa omaa nykyistä toimintaa. Ihan alussa on hyvä yrittäjän / johtajan alustaa tuoreista tilanteista ja sen jälkeen esittää avoin kysymys (esim. miten ratkaisitte tämän haasteen / ajattelette tästä asiasta) ajankohtaisesta asiasta. Ja sitten annetaan tilaa AB/VT ryhmälle kommentoida, ideoida ja jalostaa.

Selkeä fokus on tuottanut kohtaamissani yrityksissä sekä uusia innovaatioita että liiketoiminnan / tuloksellisuuden kasvua hyvinkin nopeasti. Mitä selkeämpi focus ja roolitus, sitä selkeämpiä tuloksia ja sitä nopeammin. Hyvä AB/VT tai hallitus sisältää myös osaavan puheenjohtajan, joka antaa tilaa mutta huolehtii että asiat etenevät kohti tavoitetta.

On myös työkaluja, joiden avulla voidaan varmistaa piilossa olevien persoonallisuusteköiden vaikutus AB/VT jäsenten vuorovaikutukseen. EBW työelämän yksilö- ja tiimitestin avulla saadaan näkyviin miten kyseinen tiimi saadaan toimimaan parhaiten. Samalla tunnistetaan koko ryhmä osalta mahdolliset riskikohdat. Kaikkein suurin riski AB/VT työssä on, että sen jäsenet ovat liian samanmielisiä, tai liian kohteliiaita haastamaan muiden ajatuksia ja ideoita. Tämä samanmielisyys ja kohteliaisuus on muuten yksi yleisimmistä tekijöistä kriisiin päätyvissä organisaatioissa.
Kun haluat kehittää ja kehittyä, luoda huippuluokan AB/VT tai johtoryhmän, niin ota yhteyttä. Luodaan sinun tilanteeseesi ja tarpeeseesi parhaan vastauksen tuottava kokonaisuus!

Kumppanisi silloin, kun haluat kehittyä ja menestyä paremmin, Kari I. Mattila, tunneälyn asiantuntija

Aiheeseen liittyy

Related Posts

20210111

oivalluksia

Tehokkuutta lisää?

Tehokkuuden nostamiseen kaikkein vaikuttavin ratkaisu on hyvin yksinkertainen. Seuraavassa 3 merkittävintä tehokkuuden parantamisen polkua. Ihan ensimmäinen on yrityksen ilmapiiri, millä fiiliksellä ihmiset tekevät töitä. Kun investoidaan siihen, miten ihmiset keskustelevat ja ovat vuorovaikutuksessa, voidaan saada yhdelle sijoitetulle eurolle 12 kertainen tuotto (Lähde Ossi Aura ja Guy Ahonen). Toiseksi tärkein ja paras tehokkuuden parantamisen malli on pullonkaulamalli. ToivoOy kohdalla kyse oli pullonkaulatilanteesa jossa samalla vaikutettiin myös ilmapiiriin. Vasta kolmanneksi vaikuttavin malli on teknologinen tehostaminen. Teknologinen tehostaminen on aina merkittävä loikka, jossa investoinnin kuoletusaika lähes aina lasketaan vuosissa.

Ilmapiirin pysyvä muutos, siis aito uuden kulttuurin kehittyminen vaatii oman aikansa. Perinteisillä menetelmillä (joita esim. Alahuhta ja Siilasmaa ovat kirjoissaan kuvanneet) puhutaan muutamasta vuodesta. Hyödyntämällä tuoreinta tietoa aivotutkimuksesta ja aikuisen oppimisesta on mahdollista sama tulos jopa 6 kuukaudessa! Tehokkuuden parantuminen alkaa jo aikaisemmin. Muutoksen matkalla ihmisten käyttäytymiseen tulee tavoiteltuja piirteitä jotka tuottavat taloudellista hyötyä! ToivoOy:ssä tämä tapahtui noin 2 kuukauden kohdalla, kun henkilöstö oikeasti alkoi uskoa kahteen asiaan; heitä kuunnellaan ja heidän ajatuksensa otetaan vakavissaan. Tieteeseen perustuva BfEAL(r) menetelmä on toistuvasti osoittanut, että muutos saadaan vietyä vaikuttavasti läpi noin puolessa vuodessa. Tämä tehokkuuden lisäämisen ratkaisu on siitä kiehtova, että tähän ei käytännössä liity lainkaan riskejä!

Pullonkaulamallissakin investoinnin takaisinmaksuaika on lähes aina alle vuosi. ToivoOy:ssä asiakkaan johdon oletusarvo oli, että virtaviivaistamalla prosesseja, mahdollisesti vähentämällä henkilöstöä, saavutetaan tuloksia. Etukäteen oli laskettu jo, minkä verran on realistista saada tehostettua. Tehtaan hukka-aika oli se tunnistettu asia ja siitä haluttiin päästä merkittävältä osalta eroon. Siitä päästiinkin. Ratkaisu ei ollut prosessien virtaviivaistamisessa eikä sitä tuottanut henkilöstön määrän vähentäminen. Ratkaisu löytyi kun tekemistä seurattiin arjessa. Koko tehtaan tuotanto kulki kontrollipisteen kautta. Kun kontrollispisteessä tapahtui jokin häiriö, jouduttiin koko sitä edeltävä osa tuotantoa pysäyttämään. Tällöin aina muodostui sekä sekundaa että tyhjää käyntiaikaa. Kontrollispisteen toisenlainen miehitysmalli (lisää henkilöitä) varmisti, että häiriöitä ei tule, jolloin tehdas kokonaisuutena toimi ilman keskeytyksiä. Pullonkaulamalli on alhaisen riskin tehostamistoimenpide!

Teknologinen uusiutuminen on oma merkittävä tehostamisen ratkaisu. Siinä suurimmat haasteet ovat A) oikean uuden teknologisen ratkaisun valinta B) liiketoiminnan tulevaisuuden ennustamisen vaikeus 5 – 20 vuoden aikaikkunalla ja C) uudistamisen rahoitus. C on helpoin B ja A vaativat aina tiettyä riskin sietoa ja tulevaisuusanalyysejä. Teknologinen uudistuminen vaatii vahvaa skenaariotyöskentelyä ja erityisesti (kuten Siilasmaa kuvaa) vahvaa paranoidista huonojen vaihtoehtojen analysointia. Silti tehdään aina riskipitoinen investointi.

Kun pohditaan erilaisia tehostamisen polkuja, niin on hyvä tunnistaa ja tunnustaa, että usein teknologinen tehostaminen voi olla eräällä tavalla turha. Kun ilmapiiriin ja henkilöstön osallistamiseen panostetaan, niin sieltä saattaa löytyä innovaatioita, jotka ovat alhaisen riskin malleja tuottaen samalla suuren hyödyn. ToivoOy:ssä henkilöstön oli tunnistanut ongelman, mutta kun sitä johto ei joskus ollut kuunnellut, niin ongelmasta oli tullut hyväksyttävä osa arkea. Eräässä toisessa organisaatiossa henkilöstö oli myös tunnistanut ongelman. Siihen oli ehdotettu ratkaisua, mutta investoitia pidettiin siinä organisaatiossa liian kalliina. Vasta kun ulkopuolinen tuli ja kävi henkilöstön kanssa tilanteen lävitse, muutti ongelman ja ratkaisun johdon arjen kielen muotoon, saatiin asia vietyä eteenpäin. Yhdellä päivän työpajalla + investoinnilla saatiin seuraavan 12 kuukauden aikana jokaista kulutettua euroa kohti 10 takaisin. Kuoletusaika siis noin 5 viikkoa.

Kun sinä haluat tehostaa organisaatiosi tuottavuutta, tärkein tehtävä on siivota mielestä kaikki aikaisemmat ajatukset ja uskomukset. Sitten ota käyttöön menetelmät, joilla saat oikeasti henkilöstön kehittämään toimintaanne. Yksi malli on BfEAL® pohjainen sisäisen kehittäjän prosessi, joka tuottaa nopeasti tiedon kehittämisidean arvosta ja ratkaisuista. Prosessi, joka osallistaa henkilöstöä ja tuo henkilöstön koko tietopotentiaalin käyttöön. Sisäisen kehittäjän prosessi on testattu kymmenissä organisaatioissa ja jokaisessa on löytynyt merkittäviä, nopeita tuloksia tuottavia ratkaisuja.

Tee vuodesta 2021 teidän paras, lähde kehittämään tehokkuutta tehokkaasti ja vaikuttavasti. Ota yhteyttä, kerron mielelläni tarkemmin miten minä voin auttaa sinua.

Kumppanisi silloin, kun haluat kehittyä ja menestyä paremmin, Kari I. Mattila, tunneälyn asiantuntija

Aiheeseen liittyy

Viimeisimmät blogit

  • 20210111Tehokkuutta lisää?
    tammikuu 11, 2021
  • 20210104Want to save 2021?
    tammikuu 4, 2021
  • Nokia teachingNokia teaching
    joulukuu 14, 2020
  • Kiroillaanko?Kiroillaanko?
    joulukuu 7, 2020
  • 20201130Advisory Board, menestyksen tekijä?
    marraskuu 30, 2020

Twitter

  • #recovery How about a different day? Cook together, eat together and play together, with no internet! https://t.co/jNu2cGrSp8
    57 minuuttia ago
  • 2020 was wicked, 2021 will be full of complexity, and opportunities. To solve complex and wicked problems of the mo… https://t.co/CtCZqoUpMN
    15 tuntia ago
  • A little break between customers. #recovery for mind and soul! @ Särkitunturi Muonio https://t.co/bqTUlRy1Wp
    18 tuntia ago
  • #recovery Summer is time for holiday. Today is time for fresh air, soft walk and little laugh! https://t.co/SzCrLZIQHi
    1 päivä ago
  • Today at work! This environment does give me energy and boosts my innovatiness! @ Muonio https://t.co/dlYz2AS54T
    2 päivää ago
  • #LLMA #Values are aiming points, which give meaning, guidance and live long. Values are made live through stories.… https://t.co/Hb7vQNutfp
    2 päivää ago
Seuraa meitä

Avainsanat

arviointi HR HRD HRM johtajuustyyli johtaminen kehittyminen kehitys media menestys mittaaminen muutos rekrytointi strategia valinta
Back To Top