Advisory Board, VinkkiTiimi (AB/VT) ovat ryhmiä, joiden avulla niin start-up’t, kansainväliset konsernit kuin kaikki siltä väliltäkin pystyvät luovimaan ohi karikoiden ja ratkaisemaan erilaisia haasteita. AB/VT muodostaminen kannattaa tehdä harkitusti. Seuraavassa on muutamia ajatuksia siitä, miten AB/VT koostetaan onnistuneesti. Nämä vinkit pätevät myös ihan normaalin yhtiön hallituksen muodostamiseen. Hyvin rakennettu ja ohjattu AB/VT tuottaa merkittävää kilpailuetua ja auttaa operatiivista johtoa sekä valinnoissa että keskittymisessä olennaiseen. Ennen kuin valitaan henkilöitä, on tärkeää tehdä itselle selväksi mitä AB/VT ryhmältä oikeasti halutaan. AB/VT tuottaa parhaat tulokset silloin, kun sille on selkeä tavoite. Tämä auttaa sekä AB/VT valittavia henkilöitä tunnistamaan oman roolinsa. Kun tavoite, joka siis liittyy aina organisaation visioon, on riittävän konkreettinen, saavutetaan myös nopesti tuloksia.
AB/VT voi rakentaa seuraavanlaisia rooleja; tuotekehitys, markinoille menon suunnittelu, myynti, verkostoituminen ja rahoituksen haku, muutamia esimerkkejä antaakseni. Kun tavoite on selkeä, on myös helpompi muodostaa palkitsemisen malli. Jokaisen AB/VT pitää myös saada jotain panostuksensa vastineeksi. Näitä palkitsemisia voi olla hyvin monenlaisia. Yksi varsinkin Start-Up maailmassa käytetty on yhtiön osakkeet. Näin AB/VT jäsen voi kasvattaa palkkiotaan nostamalla yhtiön arvoa. Usein AB/VT jäsenille on arvoa myös roolista, referenssistä ja suosituksista tulevia rooleja ja tehtäviä varten. Jos AB/VT rakennetaan erityisesti markkinoinnin ja myynnin tueksi, silloin pitää palkitsemisen pitää muodostua niiden kasvattamisesta. Palkitseminen AB/VT toiminnasta pitää olla merkityksellinen. Henkilö, joka haluaa suosituksen osaamiseensa liittyen toki mielellään ottaa taloudellisen palkkion, mutta sitoutuminen ja panostus voi helposti jäädä alhaiseksi.
Kun tiedät mitä tässä kohtaan haluat ja mitä tarjoat palkkioksi, silloin sinulla pohja rakentaa selkeä pitch potentiaalisille AB/VT jäsenille. Jaanan esille nostama monimuotoisuus on kansainvälistenkin tutkimusten mukaan ratkaisevassa roolissa menestyksen saavuttamisessa. Kun pohjat on kunnossa, on aika pohtia että ketä pyytäisi. Tavoitteena ei pitäisi olla saman alan asiantuntijoiden ja samoin ajattelevien kokoaminen ryhmäksi. Mikä tahansa onkaan fokuksena, ryhmässä pitäisi olla asiantuntijoita sekä substanssin että asiakasrajapinnan puolelta. Ryhmässä pitäisi muodostua keskustelua ja nousta esiin selkeästi erilaisia ajatuksia ratkaisuista. Erilaisuus nostaa kaikkien innovatiivisuutta ja rikastaa saamiasi näkökulmia.
Aina välillä kuulen, että meidän organisaatiomme on niin pieni, että ei meille… Juuri nuo organisaatiot hyötyvät eniten AB/VT tyyppisestä toiminnasta. Omassa työssäni PK-yritysten kanssa olen käytännössä aina jo muutaman ensimmäisen tunnin aikana johtaja / yrittäjä on löytänyt muutamia liiketoimintaa parantavia ratkaisuja. Joskus ne ovat olleet ”ihan uusia”, mutta vielä useammin johtaja / yrittäjä on ne tiennyt, mutta niiden arvo on jäänyt piiloon. Silloin niitä ei myöskään ole viety käytäntöön, kyse on siis hukatuista mahdollisuuksista. Yksin yrittäjälle sekä mikro yritykselle tuollaisen AB/VT ryhmän kokoaminen tuottaa merkittävän hyödyn.
AB/VT toiminta voi olla hyvin monimuotoista. Tapaamisia voi olla kuukausittain tai harvemmin. Vahva suositus on kuitenkin minimissään nelisen tapaamista vuodessa. Näin varmistetaan sekä AB/VT ryhmän sitoutuminen ja toisaalta sosiaalinen tuki yrittäjälle / johtajalle asioiden eteenpäin viemiseksi. Kun tapaamisia pidetään, niin yrittäjän / johtajan rooli on tallentaa ideoita ja suosituksia. Vaikka ne olisivat kuinka nykyistä toimintaa haastavia ja tunnetasolla tulisi tarve puolustaa omaa nykyistä toimintaa. Ihan alussa on hyvä yrittäjän / johtajan alustaa tuoreista tilanteista ja sen jälkeen esittää avoin kysymys (esim. miten ratkaisitte tämän haasteen / ajattelette tästä asiasta) ajankohtaisesta asiasta. Ja sitten annetaan tilaa AB/VT ryhmälle kommentoida, ideoida ja jalostaa.
Selkeä fokus on tuottanut kohtaamissani yrityksissä sekä uusia innovaatioita että liiketoiminnan / tuloksellisuuden kasvua hyvinkin nopeasti. Mitä selkeämpi focus ja roolitus, sitä selkeämpiä tuloksia ja sitä nopeammin. Hyvä AB/VT tai hallitus sisältää myös osaavan puheenjohtajan, joka antaa tilaa mutta huolehtii että asiat etenevät kohti tavoitetta.
On myös työkaluja, joiden avulla voidaan varmistaa piilossa olevien persoonallisuusteköiden vaikutus AB/VT jäsenten vuorovaikutukseen. EBW työelämän yksilö- ja tiimitestin avulla saadaan näkyviin miten kyseinen tiimi saadaan toimimaan parhaiten. Samalla tunnistetaan koko ryhmä osalta mahdolliset riskikohdat. Kaikkein suurin riski AB/VT työssä on, että sen jäsenet ovat liian samanmielisiä, tai liian kohteliiaita haastamaan muiden ajatuksia ja ideoita. Tämä samanmielisyys ja kohteliaisuus on muuten yksi yleisimmistä tekijöistä kriisiin päätyvissä organisaatioissa.
Kun haluat kehittää ja kehittyä, luoda huippuluokan AB/VT tai johtoryhmän, niin ota yhteyttä. Luodaan sinun tilanteeseesi ja tarpeeseesi parhaan vastauksen tuottava kokonaisuus!
Kumppanisi silloin, kun haluat kehittyä ja menestyä paremmin, Kari I. Mattila, tunneälyn asiantuntija
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.