Menu
Johtajuustaito.fi
  • Etusivu
  • Vapauta vahvuutesi
  • Tunne muutos
  • Onnistu yhdessä
  • Valmennukset
  • Me
  • Oivalluksia
  • Asiakkaiden kertomaa
  • Yhteys
Close Menu
20201019

7 syytä huonon päätöksen taustalla.

Harvapa meistä aamulla ajattelee tekevänsä huonoja päätöksiä tänään. Päinvastoin, me haluamme välttää huonoja päätöksiä. Se ei ole aina helppoa ja lopulta ihan jokainen tekee huonoja päätöksiä!

Olemme useinkin melko tarkkoja, kun teemme todella isoja päätöksiä. Pohdimme ja arvioimme, ennen kuin teemme päätöksen. Mikä on kullekin iso päätös, se toki riippuu aivan täysin kyseisen tason päätösten toistuvuudesta. Teemme paljon herkemmin virheitä asioissa, joita emme pitä niin merkittävinä ja isoina. Saatamme helposti ajatella, että ei tämä nyt ole niin iso juttu. Suuret asiat ja hankalat ongelmat ovat kaikki alkaneet pienestä. Isot ongelmat ja virheet näkyvät melko nopeasti, niihin reagoidaan ja niitä vältetään. Pieni huono päätös “haudataan” tai unohdetaan. Sen vaikutukset eivät kuitenkaan katoa.

Mikä sitten saa meidät tekemään huonoja päätöksiä pienissä asioissa? Ja ennen kaikkea, mitä sille voi tehdä? Syitä on monia, mutta seuraavat ovat niitä kaikkein yleisimpiä ja vahvimpia; 1. ryhmän perinteet, 2. väärästä asiasta palkitseminen, 3. kertyvät vähäpätöiset virheet, 4. mukautumisen huomioimatta jättäminen, 5. ristiriitaisten arvojen vaikutus, 6. tuntemattoman unohtaminen, 7. kritiikitön kopiointi. Kukin noista voi yksistään tuhota organisaation tuottavuuden tai uran. Toisaalta, ne kaikki ovat sellaisia, joita voi työstää ja joiden kohdalla voi tulla paremmaksi. Tärkein asia, joka jokaisen kannattaa tehdä, on pysähtyä katsomaan eiliseen, ympärilleen ja tulevaisuuteen.

1. ryhmän perinteet on hiljaisia valintoja, joita löytyy jokaisesta organisaatiosta. Ne ovat kirjoittamattomia oletuksia ja valintoja, joita noudatetaan. Eräs tuollaisia perinteitä hyvin kuvastava lause on “on sitä kokeiltu, mutta ei se silloinkaan toiminut”. Tuohon lauseeseen sisältyy muutamia merkittäviä ongelmia. Ensimmäinen on siinä, että tuolla lauseella torpataan pohdinta siitä, miksi se ei toiminut. Samoin siinä jää kokonaan huomioimatta, että maailma on muuttunut, ja muuttuu. Perinteen haastaminen ei ole helppoa, sillä jo meidän aivomme vastustavat riskin ottamista. Perinteen rikkomiseen liittyy riski ryhmän ulkopuolelle joutumisesta. Hyvä päätöksenteko uskaltaa rakentaa perinteisiä malleja kehittäen ja uusia malleja luoden.

2. väärästä asiasta palkitseminen on ehkä kaikkein yleisin virhe huonoihin päätöksiin. Yksi esimerkki tästä on automyynnissä hyvin yleinen vaatimus soittojen määrästä. Jos palkitaan soittojen määrästä, saadaan soittoja, mutta se ei kerro mitään asiakkaiden laadusta tai puhelun laadusta. Joilla on jopa soittojen määrää suurempi merkitys onnistumiseen. Huonoon päätöksentekoon liittyy usein huonosti valittu palkitsemismalli. Perus kysymys, joka jokaiseen palkitsemiseen pitää liittää on “miten tästä asiasta palkitseminen parantaa seuraavan asiakkaan asiakaskokemusta”?

3. kertyvät vähäpätöiset virheet, kuten vaikkapa johtajan “tuhahdus” joka mollaa jotakuta organisaatiossa. Nuo satunnaiset tuhahdukset voivat yllättävän nopeasti rapauttaa toisten arvostuksen ja luottamuksen omaan tulevaisuuteen. Kohta organisaatiossa on enemmän pelkoa kuin innostusta. Vastaavasti tuollaiset yksinkertaisilta ja vähäpätöisiltä tuntuvat “pikku jutut” voivat rapauttaa johtajan maineen. On totta, että yksittäinen tapahtuma ei ole iso, mutta niistä tulee helposti tapa, jonka muodostumista ei edes huomaa! Pieni päiväkirjatyyppinen muistiin merkitseminen päivän “opi tästä huomiselle” tapahtumista auttaa tarttumaan asioihin, ennen kuin niistä kasvaa liian isoja!

4. mukautumisen huomioimatta jättäminen on sitä, että emme ota huomioon ihmisten ja kilpailijoiden luontaista tapaa mukauttaa toimintansa ympäristön muutosten mukaisesti. Mukautuminen tarkoittaa myös sitä, että se mikä tänään oli menestyksen pohja, ei riitä enää huomenna. Jos tätä ei huomioida, niin päätökset jäävät pikkuhiljaa ajasta ja tarpeesta jälkeen. Hyvät päätökset lähtevät siitä, että riittävän usein (useampi kerta vuodessa) pohditaan mitä mukautumista on tapahtunut ja miten seuraavat päätökset parhaiten muodostuvat.

5. ristiriitaisten arvojen vaikutus voi tehdä viestinnän hyvin sekavaksi ja johtamisen poukkoilevaksi. Meillä jokaisella on tietty arvopohja. Meille kerrotaan koko ajan uusia ratkaisuja, me kuulemme erilaisista menestyjistä. Tämä voi saada meidät luopumaan omasta arvopohjastamme ja poimimaan erilaisia arvoja. Arvopohjan vaihtelu tekee päätöksen teosta poukkoilevaa. Samalla se voi vaikuttaa moneen muuhunkin osa-alueeseen, jolloin päätöksien laatu kärsii laajemminkin. Organisaation ja omien arvojen näkyväksi kirjoittaminen ja niiden säännöllinen, mieluummin viikoittainen, mieleen palauttaminen auttaa tekemään päätökset pysyvien arvojen pohjalta.

6. tuntemattoman unohtaminen on hyvin helppoa, sillä eihän sitä tiedä. Kun emme tiedä, mitä emme tiedä, niin teemme helposti huonoja päätöksiä. Päätökseen, joka perustuu tiedossa olevaan, jää helposti jumiin. Pidetään tehdystä päätöksestä tiukasti kiinni, vaikka tulokset eivät olekaan sitä mitä pitäisi. Tuntemattoman unohtamiseen on helppo lääke. Ennenkuin tehdään päätös, on hyvä käyttää pari minuuttia seuraavaan pohdintaan; mitä jos tulevaisuus lipsahtaakin ison muutoksen tai jopa suorastaan kaaoksen puolelle?

7. kritiikitön kopiointi, “näin tuollakin tehtiin”, on pelottavan yleistä. Kun kopioidaan jotain niin oikeastaan juuri koskaan ei oikeasti tiedetä mitä kaikkea siellä kopioinnin lähteessä asiaan liittyy. Tällöin kopiointiin perustuvat päätökset ovat aina vähän ohi maalin. Kun kopioidaan jotain, niin silloin pitää pysähtyä miettimään, mikä on syvällisemmällä tasolla se jota kannattaa kopioida!

Itsen johtaminen on taitolaji. Siihen on työkaluja, joilla jokainen voi onnistua paremmin!

Ota yhteyttä, kun haluat kehittyä ja menestyä paremmin, Kari I. Mattila, tunneälyn asiantuntija

Aiheeseen liittyy

Related Posts

20210125

oivalluksia

Show patience or die in stampede

We have had a year full of surprises and lock downs. Some organizations have made this the best year ever. Some will not survive through the next 3 months. One of the things putting these two organizations apart is patience.

Patience is a virtue that the best have. Don’t confuse patience with procrastination. Under turmoil and insecure times your people and your customer are on alert and looking for any sign of you not being on top of the situation. If you don’t show that you know what you are doing, if you don’t have the patience to make well though decision, they will panic. You also lose your create new solutions, when you start running with everyone else in the stampede. Losing your patience is about letting stress and fears to take over! They run the situation, not you. They create the stampede which will kill your business.

Patience is a skill like many others. There are simple processes to use. When you show patience, you also tell to people’s subconscious mind, that there are ways to move forward in a positive way. The first act is to implement processes which help you to look for innovative solutions. The second step is to create a preliminary road map for that situation. These need to focus on two questions, why and what. Once you have patiently studied those, then you can start to look for how. That is one core element of patience under turmoil, not rushing to how before the why and what have been carefully thought through.

During turmoil the why is even more important than during normal times. Making it crystal clear to everybody, why the organization does exist is a must. Just think about lunch restaurants. I’ve seen those, who have lost a lot of their business, because they focused on how (serving the buffet) they were operating. Then there were those, who went after the why (helping people to get good tasking meals) and they created new solutions to serve their customers. It is very human to join those, who speak out loud how everything is going badly. Our brain is wired to follow warning and warn others. Your patience is about taking control over your brain!

As said, patience is a lot of processes. When the crisis hits us, it is difficult to create proper processes. You still need to do it, if you don’t have them right now. If you are in good position today, it is equally important. Nobody knows what the next crisis is going to be. Processes which help you to maintain patience and hence be innovative will come useful when the next crisis, pandemic or economic or ??? will come. It all starts with going to the root cause of your operations. Make it clear, what is your “why”, what customer problem (restaurant could answer to hunger) you are helping? Don’t settle to the firs (to have a restaurant), or even to the second easy answer (to serve buffet lunch).

Learning to use patience in a good way is about emotional intelligence. It is about choosing which emotions we give power to and through that then support ways of thinking. Some of us, but only about 1/3, is naturally doing this. The rest of us need to work on this, in order to make it work. The written process and work flow will help to act with patience, even it is not our natural behaviour.

Building tools and skill to calm your mind down when stressed is good for your business. It is also good for your health. If you are not sure how and what to do, I can help you. I have helped over a thousand entrepreneurs. I know what and how to do. Ask me, it doesn’t cost you anything!

Your partner in making success happen, Kari I. Mattila, emotional intelligence advisor

Aiheeseen liittyy

Viimeisimmät blogit

  • 20210125Show patience or die in stampede
    tammikuu 25, 2021
  • 20210118Itseluottamus vs. Itsetuntemus
    tammikuu 18, 2021
  • 20210111Tehokkuutta lisää?
    tammikuu 11, 2021
  • 20210104Want to save 2021?
    tammikuu 4, 2021
  • Nokia teachingNokia teaching
    joulukuu 14, 2020

Twitter

  • Tiedätkö mikä estää #muutos prosessi onnistumisen? Tunnetko W-käyrän? Haluatko varmistaa, että #strategia oikeasti… https://t.co/SPgQMY2BDm
    8 tuntia ago
  • We have had a year full of surprises and lockdowns. Some organisations have made this the best year ever. Some will… https://t.co/FpYAjjCsf6
    14 tuntia ago
  • On muuten hyvä ohje. Kiitos @JohannaKukka https://t.co/xVAjvEtJ2b
    18 tuntia ago
  • @MikaIhamuotila Tähän pitäisi olla ollut suunnitelma valmiina jo ennen koronaa! Sitä kutsutaan varautumiseksi. Kun… https://t.co/f8vFb6MGvF
    18 tuntia ago
  • @Erkanomia ensi kerralla älä peitä tuota huomioliivisi tekstiä repulla (kait siinä lukee että "press" ja paikallise… https://t.co/6w3Aqpj0RH
    19 tuntia ago
  • M0735 Did "why" get run over by "how"? It happens so very often. It opens the door for failure to sneak in! We help… https://t.co/qtTauk5fAo
    19 tuntia ago
Seuraa meitä

Avainsanat

arviointi HR HRD HRM johtajuustyyli johtaminen kehittyminen kehitys media menestys mittaaminen muutos rekrytointi strategia valinta
Back To Top