Vuodet sisältävät kriisiä kriisin perään. Aina osalle tuhoa ja osalle kasvua, kumman sinä valitset? Me juuri nyt kipuilemme yhteiskuntana merkittävän ongelman keskellä. Tästä, kuten aikaisemmistakin kriiseistä tulee osa organisaatioista ulos menestyjinä. Tämän tapahtuman seurauksena monet entiset mallit tuhoutuvat. Osa kokonaan, osa joiltakin osin. Se on helppo selitys, miksi näin käy muillekin. Se käy (tekosyynä) oman kohtalon ja tuskan muodostumiseen. Tuohon yleiseen tuskaan on helppo lähteä mukaan. Paljon helpompaa, kuin lähteä muutoksen polulle. Jokaisen kriisin jälkeen nähdään, että on myös niitä, jotka tulevat siitä ulos menestyvinä organisaatioina.
Tiesitkö, että 1990-luvun kaaos rakensi Nokian? Tai että 2008 alkoi Koneen merkittävä kasvu. Otin nuo organisaatiot esimerkeiksi, koska me kaikki tiedämme nuo organisaatiot. Samalla tavalla tuhannet pienet ja keskisuuret yritykset rakensivat kasvunsa noina aikoina. Kysymys ei siis lopulta ole siitä, mitä tapahtuu. Vaan siitä miten sinä siihen reagoit. Tekstin lopussa on linkki videoon, josta näet vähän, miten luoda omaa polkua. Mutta mistä siis oikeasti on kysymys? Miksi jotkut kasvavat, jotkut taantuvat ja jotkut tuhoutuvat? Kyse on muutamasta hyvin yksinkertaisesta mieleemme liittyvästä asiasta. Ensimmäinen on kykymme toipua kun kohtaamme takaiskun. Tästä lisää seuraavassa kappaleessa. Ja toinen on kykymme luoda uutta, mukauttaa tekemisemme uuden maailman vaatimuksiin. Siitä lisää hieman myöhemmin. Mutta ensin pieni kysymys sinulle: ”miltä sinusta tuntuisi, jos 3 vuoden päästä voisit katsoa taaksepäin ja todeta, että sinä onnistuit?”
Jos tuo tuntuisi sinusta hyvältä, niin katsotaan vähän tarkemmin, miten sen voi tehdä mahdolliseksi. Ensimmäinen asia pohdittavaksesi on, oletko valmis luopumaan ja kyseenalaistamaan kaikki entiset mallit? Ei siksi, että ne olisivat huonoja, vaan siksi että vasta kyseenalaistamalla voit nähdä mistä luopua ja minkä päälle rakentaa uutta. Kyky palautua on meillä jokaisella. Mitä nopeammin palaudumme, sitä nopeammin me pääsemme eteenpäin ja sitä pienemmäksi vahingot jäävät. Palautumiskyvyssä on kyse muutamasta asiasta. Tärkein on ymmärtää, että mikä on sinun henkilökohtainen vahvuutesi, jonka päälle palautuminen kannattaa rakentaa. Meillä on erilaisia vahvuuksia ja sitten niitä tukevia avustavia piirteitä. Ne eivät (useinkaan) ole niitä mitä meille on opetettu. Sillä opettajamme ovat saaneet ”tiedon” muilta ihmisiltä. Esi-isäsi ja vanhempasi eivät kuitenkaan ole sinä. Mikä arjessa sinua oikeasti energisoi? Järjestelmällisyys, sosiaalisuus vai jokin muu? Toinen asia on ennakointi. Kun teemme ”hullujen” tilanteiden varalle suunnitelmia, luomme valmiuksia palautua nopeammin, vaikka toteutunut kriisi olisikin jokin toinen.
Uuden luominen, mukautuminen uusiin ideoihin, on osalle meistä vaikeaa. Me ”tiedämme” että näin ei ole ennenkään tehty, ei siis toimi nytkään. Tai ainakaan se ei ole mahdollista meidän kylällämme, meidän asiakkaittemme kanssa. Valitettavasti emme voi pakottaa maailmaa kulkemaan meidän mukaamme. Mutta me voimme rakentaa oman maailmamme muuttuvan maailman mukaiseksi. Korona-kriisin keskellä jo kuulemme, miten jotkin toimijat, jopa toimialat ovat onnistuneet luomaan nahkansa ja rakentamaan uutta. Osa pakosta, osa luovuudesta. Jotta voit olla luova, löytää ratkaisuja asiakkaittesi / oppilaittesi / työntekijöidesi tueksi, sinun on tunnistettava mikä on sinun ainutlaatuisuutesi ja mikä on sitä pintaa, jonka voi maalata uusiksi. Me jokainen olemme muuttuneet, me siis pystymme muuttumaan. Jotkut nopeammin, joillakin se vie vähän enemmän aikaa. Muutoksen ainoa este on meidän oma sisäinen uskomuksemme ”en minä pysty / osaa / tarvi muuttua”. Muutoksessa kyse ei ole kyvystä, vaan halusta! Sinä valitset haluatko nähdä itsesi katkerana ja arvokkaita asioita menettäneenä 3 vuoden päästä. Vai haluatko olla tuossa onnistuneen ihmisen maailmassa tuolla 3 vuoden päästä?
Kyllä, tämä sattuu, tämä on vaikeaa, tämä jopa pelottaa. Nousemmeko tämän yli ja rakennamme elämän ja maailman uudeksi? Se on ensin valinta halusta vaihtaa surkastumisen kipu kasvun kipuun. Ja sitten selviämistä niiden epävarmuuden kanjonien ja myrskyjen läpi. Kuten monet tekevät. Katso tuosta linkista löytyvä vide (alle 5 minuuttia) ja mieti, miten sen oppeja voit käyttää hyväksi.
Jos haluat tukea, niin ota rohkeasti yhteyttä! Kysyminen ei maksa mitään! Ja hei, tarvitsisiko joku sinun yrittäjäkollegasi tätä tietoa? Videon linkki https://vimeo.com/399577763
Kun on aika löytää uusia ratkaisuja, Kari I. Mattila, muutoksen tekijä, ei vain puhuja!
Kommenttien kirjoittaminen edellyttää että olet kirjautunut.